Омбудсманът настоява студентските общежития да преминат към регулирания пазар на електроенергия

  • 05 декември 2022 10:22

  • 343
  • 1
Омбудсманът настоява студентските общежития да преминат към регулирания пазар на електроенергия
© Пресцентър Омбудсман
Слушай новината Слушай новината

Омбудсманът Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент изпрати препоръка до председателя на Съвета на ректорите в България акад. Лъчезар Трайков, в което настоява да се предприемат необходимите действия, така че студентските общежития да преминат към регулирания пазар на електроенергия, при който цените се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране. Това съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

Поводът за това становище е постъпилата в институцията на омбудсмана позиция от Национално представителство на студентските съвети, с настояване студентските общежития да преминат от небитови към битови клиенти на електроенергия, т.е. да не се налага студентите да плащат промишлен ток.

Омбудсманът заяви, че в тези общежития живеят над 50 000 студенти, като голяма част от тях нямат възможност да заплащат сметките си за ток, защото цените на електроенергията на свободния пазар са непосилни за тях.

„Заплащането на студентско общежитие на човек се е увеличило три пъти спрямо 2020 г. Има риск хиляди студенти да напуснат своите студентски общежития, респективно да прекъснат образованието си“, пише Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент в препоръката си.

Битовите крайни клиенти на електроенергия остават на регулирания пазар на електроенергия до 31 декември 2025 г.

На 8 ноември парламентът реши, че битовите крайни клиенти на електроенергия остават на регулирания пазар на електроенергия до 31 декември 2025 г. Решението бе подкрепено със 172 гласа "за", без "против" и с 22 "въздържал се". 

Според приетото решение на Министерския съвет се възлага да предприеме необходимите действия,  с които да гарантира, че пълната либерализация на пазара на електрическа енергия за крайните битови клиенти ще се осъществи след 1 януари 2026 г.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
343 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.05 | 12:16

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 22 години съм) Секс модел съм) Обикновено продавам моите XXX снимки. Днес можете да ги видите безплатно. Ето връзката ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

Добави коментар

Водещи новини