Цветлин Йовчев: Полицаите не са подготвени за това, което срещат на улицата

  • 23 ноември 2022 13:15

  • 148
  • 4
Цветлин Йовчев: Полицаите не са подготвени за това, което срещат на улицата
©

"МВР попадна вече в ситуация, в която няма да може с частични мерки да се реши проблемът. Системата изпадна в криза, излизането от която ще изисква повече време, ресурси и целенасочена работа. ... Промяната на ситуацията зависи от ръководството на министерството, служителите нямат вина за това, че не са достатъчно добре оборудвани, неподготвени и работят при лоша организация, лошо управление и липса на какъвто и да било контрол".   

Коментара направи пред БНР Цветлин Йовчев, специалист по национална сигурност, бивш шеф на ДАНС и вътрешен министър в кабинета "Орешарски" (2013 - 2014 г.).

Той подчерта, че МВР страда от хроничен недостиг на ресурси, на технологии и проблем с подготовката на състава:

"Нашите полицаи не са подготвени за това, което срещат на улицата. Все повече се разтваря ножицата между практическите нужди на Министерството на вътрешните работи и това, което предлага обучението в Академията на МВР и в центровете за преподготовка. В това се корени проблемът, за да се стигне до тези инциденти. Неадекватна тактика на министерството е това, че на полицаите им се налага с телата си да пазят границата. Вината за това е в ръководството, а не в полицаите, които работят на терен".

По думите на Цветлин Йовчев охраната на границата е неефективна и е пропуснато ценно време за подобряване на сигурността:

"Частично проблемът с това се задълбочава от нестабилната политическа обстановка. Правителства с кратък мандат не могат да започнат и да проведат успешни реформи, които са много необходими - и по отношение на технологиите, които да бъдат приложени за охрана на границата, и по отношение на подобряване на функциите на оградното съоръжение, и по отношение на организацията на патрулната дейност. За това се изисква време, ресурси и правомощия на екипа, който ще извърши тази промяна". 

Радина Лазарова
148 4

Коментари 4

Добави коментар
МАМИЦАТА

2022.11.23 | 15:41

4
ЩЕ ВИ Е В А МРЪСНА БЪЛГАРСКА!
КО ЛИ ЧЕНГЕДЖИЙНИЦАТА!

2022.11.23 | 15:41

3
У Б И ВАЙ УНИФОРМЕНИ П С Е Т А! У Б И В А Й БЪЛГАРИ!
СМЪРТ НА МИЛИЦИОНЕРИТЕ!

2022.11.23 | 15:40

2
У Б И В АЙ БЪЛГАРСКИЯ Б О К Л У К !

2022.11.23 | 14:01

1
Не спряха с мрънкат и тия гейове от мвр.. Знаете къде е фитнеса, знаете как се пукат гуми, бегайте ся

Добави коментар

Водещи новини