Формирования за ПВО от ВВС и Сухопътните войски участват в съвместната тренировка "Ramstein Guard"

  • 14 ноември 2022 15:28

  • 250
  • 0
Формирования за ПВО от ВВС и Сухопътните войски участват в съвместната тренировка "Ramstein Guard"
© Булфото (архив)

През ноември под ръководството на Обединения център за въздушни операции на НАТО в Торехон, Испания, (САОС TJ), ще се проведе станалата вече традиционна тренировка „Ramstein Guard“ на българските сили и средства за противовъздушна отбрана (ПВО) за работа в условия на радиоелектронни смущения, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Тренировката е съвместна и се провежда в съответствие с договореностите по Програмата за интегриране на силите на НАТО за електронна борба. В нея ще участват сили и средства от Военновъздушните сили и Сухопътните войски. Като контрактор на НАТО в тренировката участва компанията DRAKEN Europe с един самолет DA 20 Falcon, със способности за създаване на смущения.

Основни цели на тренировката са повишаване нивото на подготовка на участващия личен състав за работа в условия на радиоелектронни смущения и усъвършенстване на координацията между формированията за противовъздушна отбрана от състава на Военновъздушните сили и Сухопътните войски за действие в сложна радиоелектронна среда. 

Екипажи от ВВС на Испания ще изпълнят опознавателни полети у нас

Участници в „Ramstein Guard BGR - 2022“ са екипажи и авиационна техника от изтребителната авиация, екипи от Зенитно-ракетни и Радиотехнически войски, както и специфични елементи от системата за командване и управление на активните сили и средства за противовъздушна отбрана на територията на страната. Тренировката „Ramstein Guard“ на българските сили и средства за противовъздушна отбрана се провежда ежегодно от 2009 година.

Филип Епитропов
250 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини