-
06 юли 2012 07:34
- 1589
- 0
Основният критерий при покупката на хляба при българите е цената, това заяви в предаването "Добро утро, България!" Ростислава Павлова, експерт по добавки в хляба.
През последните години изключително много популярни станаха протеиновите диети, които изключват хляба. Това също намали потреблението, разказа Павлова. Изхвърлянето на хляба от ежедневното меню обаче специалистът определи като грешка, тъй като хлябът е една от най-балансираните храни и съдържа много полезни вещества. Той като цяло е полезен и традиционно е присъствал на трапезата на българина, а българите винаги са изглеждали добре. Напоследък хората у нас напълняват, но причината не може да се търси в хляба, тъй като консумацията му намалява. Просто хората се хранят с прекалено много мазнини и месо, обясни Павлова.
Хората харесват основно ръчния хляб, след това е селският, а на последно място е индустриалният, т.нар заводски, каза специалистът. Това се дължи на специфичните вкусове и аромати на продуктите. Набухватели обаче в хляба не се използват, тяхното приложение е в сладкарството. Еластичността на насъщния е резултат от подобрители, които съдържат витамин С и комплекс от ензими, извличани от растения или микроорганизми. Те не се създават чрез синтетичен синтез, обясни експертът. Павлова разказа, че в цялата човешка история се е използвал подобрител при изготвянето на самуните. Традицията в България била използването на свинска мас.
Павлова призова хората да не бъркат "подобрители" с "консерванти". В хляба няма консерванти, тъй като той е бързооборотна стока. Оцветители също не се прилагат. Специфичният цвят се получава от песен малц.
По думите на представителя на Агенцията по безопасност на храните, в индустриалното производство на хляба действат много мерки за контрол на качеството, а основен ангажимент на производителите е да следят здравето на потребителите. По думите й, най-качественият хляб е този, произведен по стандарта. В него има само брашно, мая, сол, вода и абсолютно необходимите ензими и скорбинова киселина, които са необходими при производството.
Тя обяви, че Българската агенция по безопасност на храните е открила горещи линии за подаване на сигнали от гражданите при нередности. Те могат да се свържат със БАБХ на тел. 0 700 122 99.
Последвайте канала на
Свързани новини
Очаквайте на живо: Гран При на Лас Вегас, Верстапен с първи мачпойнт
ЦСКА - София и Лудогорец в лют двубой, планина от точки ги дели
Левски се завърна на победния път срещу Локомотив (София)
Барселона се срина на "Балайдос" за пет минути въпреки аванс от два гола
Манчестър Сити бе сгазен от Тотнъм на “Етихад” за петата си поредна загуба и даде шанс на Ливърпул да се откъсне
Милан и Ювентус изиграха скучен мач и зарадваха отборите пред себе си
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Радев заминава за официално посещение във Виетнам
24 ноември 202406:00
Фрапиращи случаи на домашно насилие: Опит за рязане на ръце и 40 години тормоз над жена
24 ноември 202407:08
Путин подписа закон, забраняващ рекламирането на живота без деца
24 ноември 202406:05
Германската външна министърка приветства постигнатото на КОП29 споразумение
24 ноември 202406:10
Нощна атака с дронове срещу Украйна
24 ноември 202406:17
Гръцки комунисти биха украинци
24 ноември 202406:46
Почитаме Света Екатерина
24 ноември 202406:20
Вятърът стихва, но утрините ще са мразовити
24 ноември 202406:28
Денят е с тежка, нестабилна енергия, чести прояви на агресия
24 ноември 202405:54