В хляба няма консерванти и оцветители, категорични са специалисти

  • 06 юли 2012 07:34

  • 1589
  • 0
В хляба няма консерванти и оцветители, категорични са специалисти
©

Основният критерий при покупката на хляба при българите е цената, това заяви в предаването "Добро утро, България!" Ростислава Павлова, експерт по добавки в хляба.

През последните години изключително много популярни станаха протеиновите диети, които изключват хляба. Това също намали потреблението, разказа Павлова. Изхвърлянето на хляба от ежедневното меню обаче специалистът определи като грешка, тъй като хлябът е една от най-балансираните храни и съдържа много полезни вещества. Той като цяло е полезен и традиционно е присъствал на трапезата на българина, а българите винаги са изглеждали добре. Напоследък хората у нас напълняват, но причината не може да се търси в хляба, тъй като консумацията му намалява. Просто хората се хранят с прекалено много мазнини и месо, обясни Павлова.

Хората харесват основно ръчния хляб, след това е селският, а на последно място е индустриалният, т.нар заводски, каза специалистът. Това се  дължи на специфичните вкусове и аромати на продуктите. Набухватели обаче в хляба не се използват, тяхното приложение е в сладкарството. Еластичността на насъщния е резултат от подобрители, които съдържат витамин С и комплекс от ензими, извличани от растения или микроорганизми. Те не се създават чрез синтетичен синтез, обясни експертът. Павлова разказа, че в цялата човешка история се е използвал подобрител при изготвянето на самуните. Традицията в България била използването на свинска мас.

Павлова призова хората да не бъркат "подобрители" с "консерванти". В хляба няма консерванти, тъй като той е бързооборотна стока. Оцветители също не се прилагат. Специфичният цвят се получава от песен малц.

По думите на представителя на Агенцията по безопасност на храните, в индустриалното производство на хляба действат много мерки за контрол на качеството, а основен ангажимент на производителите е да следят здравето на потребителите. По думите й, най-качественият хляб е този, произведен по стандарта. В него има само брашно, мая, сол, вода и абсолютно необходимите ензими и скорбинова киселина, които са необходими при производството.

Тя обяви, че Българската агенция по безопасност на храните е открила горещи линии за подаване на сигнали от гражданите при нередности. Те могат да се свържат със БАБХ на тел. 0 700 122 99.
 

Последвайте канала на

1589 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини