Адмирал Ефтимов: Сухопътните войски вдъхват увереност със способностите и възможностите си за реакция

  • 20 октомври 2022 18:46

  • 424
  • 5
Адмирал Ефтимов: Сухопътните войски вдъхват увереност със способностите и възможностите си за реакция
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

„С действията си Сухопътните войски вдъхват увереност, че в тази сложна обстановка са на мястото си, способни са и могат да реагират. Те действат като истински военнослужещи и в интерес на обществото“.

Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес, 20 октомври, на заключителния етап на командно-щабното учение „Балкан 22“. Той поздрави командването и личния състав на Сухопътните войски за планирането, организирането и провеждането на учението, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. „Балкан - 22“ е в унисон със задачите, които изпълняват Сухопътните войски, както и с ролята и мястото на Българската армия в осигуряване на отбраната и националната сигурност“, категоричен беше адмирал Ефтимов. Той изказа благодарност на командира генерал-майор Михаил Попов и неговия заместник бригаден генерал Николай Караиванов за това, че с действията си водят организирано и планомерно целия сложен механизъм на Сухопътните войски. 

Сухопътните войски ще проведат учението „Балкан 22“

„Показахме, че Сухопътните войски могат да изпълняват задълженията, възложени им от Конституцията, и то, основното – за защита на териториалната цялост на страната. Въпреки че техниката ни не е най-новата, тя е в изправност и с нея се поразяват успешно набелязаните цели. Имаме достатъчно боеприпаси и амуниции за нея“, заяви командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, който е планиращ офицер на учението. Той благодари за професионализма, желанието и чувството за отговорност на целия личен състав на Сухопътните войски.

Заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов, който е и провеждащия офицер на „Балкан - 22“, акцентира върху участието на модернизираните танкове Т-72. „Новата техника предполага и нови изисквания към нас и много подготовка. По-големите възможности изискват по-голяма натренираност и повече знания“, подчерта той.

Двустепенното командно-щабно учение „Балкан -22“ с войски за реални действия на местността се провежда от 13 до 20 октомври 2022 г. на учебните полигони „Корен“ и „Сливница“ и в пунктовете за постоянна дислокация на формированията. В него участват военнослужещи от Командването и щабовете на формирования от Сухопътните войски, както и сили и средства от състава на Военновъздушните сили и Военномедицинска академия.

Темата на учението е „Участие на формированията от Сухопътни войски в отбранителна операция в състава на сухопътния компонент”, а основната цел - да се повиши сглобеността и да се усъвършенстват способностите на щабовете при планиране и провеждане на отбранителна операция в състава на сухопътния компонент, както и ефективното управление на формированията.

В рамките на командно-щабното учение „Балкан - 22“ се проведоха осем ротни тактически учения, пет ротни тактико-специални учения, едно батальонно тактическо учение и две тактически учения с бойни стрелби (ТУБС) с наименования „Верея - 22“ и „Пирински страж -22“, в които участваха над 1500 военнослужещи и около 500 единици бойна, специална и транспортна техника. В ТУБС „Верея - 22“, което се проведе на учебен полигон „Корен“, участва механизиран батальон от състава на 2-а механизирана бригада“. ТУБС „Пирински страж - 22“ се проведе на учебен полигон „Сливница“ и в него участва механизиран батальон от 3-о Бригадно командване. 

Адм. Емил Ефтимов: Планът за развитие на армията трябва да бъде актуализиран с новата реалност

Днес в командния пункт на учението присъстваха висши офицери от Въоръжените сили. След брифинга провеждащия учението бригаден генерал Николай Караиванов за целите и задачите на учението на „Балкан-22“, чрез видеоконферентна връзка от полигоните „Корен“ и „Сливница“ бяха наблюдавани настъпателните бойни действия на механизираните формирования на 2-а механизирана бригада и на 3-о Бригадно командване.

След приключване на учението от днес, 20 октомври, до 22 октомври по националната пътна инфраструктура ще се извърши придвижване на военнослужещи и военна техника, участвали в ученията, от учебните полигони „Сливница“ и „Корен“ към пунктовете за постоянна дислокация на формированията в гарнизоните Враца, Мусачево, Стара Загора, Асеновград, София, Благоевград и Сливен.

Филип Епитропов
424 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
фен

2022.10.21 | 07:08

5
Това сериозно ли е сега!?!?
razcvqtko

2022.10.20 | 23:29

4
Когато бях войник тоя беше полковник във Варна и беше пълен алкохолик

2022.10.20 | 19:59

3
Браво Евтимов. Виц на деня.
PaulaFox

2022.10.20 | 19:33

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Бай Ставри

2022.10.20 | 19:06

1
5 танка и 5 бойни зила И 2 самолета Русия ще.ни бие с чистачите на кенефите си

Добави коментар

Водещи новини