Илияна Йотова: България трябва да настоява за адекватно европейско законодателство за защита на външните граници на ЕС

  • 23 септември 2022 19:57

  • 653
  • 3
Илияна Йотова: България трябва да настоява за адекватно европейско законодателство за защита на външните граници на ЕС
© Булфото (архив)

"Отдавна нашата дипломация трябваше да бъде много по-амбициозна и по-агресивна и да настоява да се приеме най-накрая подходящо и адекватно европейско законодателство за защита на външните граници на Европейския съюз (ЕС), част от който сме ние". Това заяви вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , пред журналисти в Троян по повод днешното обявено частично бедствено положение в някои райони в страната заради мигрантската криза, предаде БТА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 822

„От няколко години повтарям, че, ако сме решили, че мигрантската криза е приключила, трябва да сме наивници и безотговорни хора. Това, че мигрантските вълни бяха с различна интензивност, не означава, че този процес е приключил“, посочи Йотова.

По нейните думи причините за това са много и икономическите мигранти към Европа ще се засилват все повече. Според нея в подобна ситуация като България са Гърция, Малта, Италия – страни, които пострадаха след 2014 г. най-много от мигрантските вълни.

„За съжаление, този пакет от европейски директиви и регламенти все още не е приет. Все още действа старото Дъблинско споразумение, според което мигрантите трябва да бъдат приети в първата държава - външна граница на Съюза, както става дума за нашата страна“, добави вицепрезидентът.

Според Йотова ние работим с директива, която е написана още по време на кризата в бивша Югославия. „Тя не е лош документ, но е несъвременен и неадекватен. Така че час по-скоро трябва да се приемат тези законодателни предложения в Европейския съюз и те да станат част от българското законодателство. Необходима е много по-настоятелна политика в рамките на Европейския съюз“, каза още тя.

Заради мигрантите: Частично бедствено положение и в областите Бургас, Хасково и Ямбол
Относно сигурността на нашата граница, по думите на Йотова, независимо от помощта на военното министерство, очевидно ресурсът не достига и границата ни е компрометирана на доста места, тежък е проблемът с каналджийските мрежи.

Като друг проблем тя посочи и запълващият се капацитет на мигрантските центрове. „В такава ситуация обикновено европейските институции препоръчват да се разкриват нови такива центрове. Трябва да бъдем изключително внимателни, защото не сме готови за такава ситуация определено“, добави вицепрезидентът.

Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , се включи в традиционното празнично дефиле, с което бе открито 29-ото издание на Българския фестивал на сливата в Троян.

Валери Зайцев
653 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Търо

2022.09.24 | 04:55

3
Очичките вече й са св затворили! Тлъстинки и мазнинки!
Московският поп от КГБ

2022.09.23 | 20:10

1
Те тая падна на колене пред московският поп- Кирил милиционера от КГБ да му целува...ръце. После милиционера отиде и публично нахока Президента Радев пред камерите на цял свят.
Нйк

2022.09.23 | 20:11

2
Руска подлога Прасе червено

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини