Общо 23 275 домакинства от Североизточна България вече са получили заявените от тях дърва за огрев

  • 23 септември 2022 14:53

  • 172
  • 0
Общо 23 275 домакинства от Североизточна България вече са получили заявените от тях дърва за огрев
© Pixabay

Общо 23 275 домакинства от Североизточна България вече са получили заявените от тях дърва за огрев, съобщиха от пресцентъра на Североизточното държавно предприятие (СИДП), информира БТА.

Осемнадесетте стопанства в системата на предприятието са доставили на хората 130 191 пространствени кубически метра дърва за огрев. Към момента от ДГС-Върбица са снабдили 699 семейства с 5 215 кубика, ДГС-Шумен са продали 11753 кубика на 1681 домакинства, а ДГС-Нови пазар са задоволили нуждите на 1435 физически лица, които са поискали 7180 пространствени кубически метра дърва за огрев.

Желаещите да се отопляват на дърва във Велики Преслав са 560, а заявените и получени от тях количества са 3774 кубика. 3608 семейства са поискали от ДЛС-Паламара 10427 кубика и всички молби са изпълнени. И в ДГС-Смядово са задоволили исканията на всички, които са подали заявления към тях към днешна дата. Това са 636 семейства с 4068 кубика, отбелязват от пресцентъра на СИДП.  

Ръководството на предприятието е разпоредило на всички териториални поделения да се предоставят дърва за огрев за местно население с приоритет, като доставките по дългосрочните договори с големите заводи са сведени до минимум. Към момента е ограничена и продажбата на фирми по ценоразпис, за сметка на заявките от физически лица. Всички горски и ловни стопанства предоставят и насаждения на корен, когато има желаещи сами да добият дървата си за огрев.

Директорът на предприятието и ръководителите на стопанствата поддържат постоянна комуникация с кметовете на населените места за уточняване на списъците, а където е необходимо количествата се намаляват до пет пространствени кубически метра, за да се осигури на първо време топло за всички. На населението се предоставя и възможност за събиране на остатъчна дървесина, след приключване на сечта в насажденията. 

Както БТА съобщи, на 17 август областният управител на Шумен проф. Христо Христов проведе работна среща във връзка със забавени доставки на дърва за огрев за населението в три общини в региона, след като е сезиран от кметовете на Каолиново, Венец и Върбица за закъснение и проблеми с осигуряването на дърва за предстоящия отоплителен сезон. На работна среща два дни по-късно подобни проблеми поставиха пред Христов и кметовете на общините Смядово и Каспичан.

Директорите на териториалните поделения са докладвали, че снабдяването с дърва върви по план, въпреки увеличените заявки за тази година, на регулярна среща с директора на СИДП инж. Ради Иванов. През миналата година при разчет от 90 000 пространствени кубически метра на населението от Североизточна България са доставени 100 000 кубика, а през настоящата година при разчет 100 000 кубика населението получава 180 000 кубика. Малко по-бавно е снабдяването с дърва в областните центрове, където желаещите да се отопляват с дърва са в пъти повече. Въпреки това стопанствата продължават да работят и правят всичко по силите си, за да удовлетворят желанието на хората, допълват от пресцентъра на СИДП. 

Снабдяването с дърва в Монтанско върви нормално, заяви областният управител

Десислава Станева
172 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини