С този завой към Газпром и газ няма да има, и пари от неустойка

  • 23 август 2022 16:45

  • 4171
  • 0
С този завой към Газпром и газ няма да има, и пари от неустойка
© Getty Images/Novini.bg

Започването на преговори с ГаZпром означава, че първо трябва да подпишем отказ от претенции за арбитраж. А след това да си мечтаем за газ, а след това да си мечтаем и той да е евтин…

… а след това да си мечтаем и да не ни го спират или намаляват посред зима. 

Въобще веригата от газпромски мечти ни се очертава повече като разказ на Илф и Петров с предизвестен трагикомичен финал, отколкото разумно решение. Но, имайки тези румени гълъби в управлението, трябваше да го очакваме. И ние го очаквахме. То кабинетът „Петков“ не беше свален от румената резидентура по случайност, логично беше, че завоят обратно към българосъветската дружба е част от паническия план. 

Оказа се, че слотове за танкерите би трябвало да е имало, но пък дори да не е имало, румените гълъби трябваше да се опитат да проведат поне един телефонен разговор, ей така—да изглежда поне, че се опитват да водят преговори с някой. На финала казаха, че няма слотове за разтоварване. Но да не се отклоняваме с подробности. 

Дори няма да се задълбочавам да разсъждавам по темата защо

първото заседание на кризисния щаб беше двайсетина дни след като ни съобщиха, че положението е трагично. При „трагично положение“ аз лично не бих чакал и двайсет часа преди да започна работа. Също не ми се мисли и защо още преди МС да проведе и едно свое заседание вече имахме брифинг, на който се говореше за „криза“ и се предвиждаха в най-черни краски очакващите ни месеци, а на журналистите не беше разрешено да задават въпроси. 

След което удобно някои медии… исках да кажа „медии“, подеха трагикомедията и помогнаха на популистите да наплашат природонаселението, че все още е средновековно и ще умре от глад и студ, а през това време всички възможности за доставки на газ ни минаха между пръстите… включително се прави и всичко възможно да се саботира пускането на тръбата с азерския газ, който ще е 8 пъти(!!!) по-евтин, отколкото е на борсите. Снимаха водопроводни тръби от прилежащо съоръжение, за да ни „покажат“, че конекторът не бил готов, а на снимките на измервателните уреди на тръбата пък се виждаше налягане от 40 бара. Ако ние виждаме газ, но властта каже: „няма газ“, значи няма да има газ, колкото и доказателства да вадим. 

То и затова беше тая борба „властта“ да се смени с румени гълъби. 

Дори няма да се опитам да говоря, че парите за ГаZпром купуват смъртта на невинни жени и деца в Украйна.

Природонаселението доказа, че му е все тая, даже със зловеща усмивка се радва на това. Явление, което ме е страх да анализирам. „Патриотите“ с американските маратонки, немски коли, японски телевизори и шведски мебели, с деца, живеещи в Лондон и Амстердам, най-обичат да използват американския Facebook, за да обясняват колко велика е Русия и да се радват на смъртта на украинците. На тези ще е трудно да им обясниш колко е отвратително да даваш пари на един диктатор, за да убива жени и деца. Връзката с каквото там е останало от мозъка липсва. 

Но да обърнем сега внимание на друго. На мантрата, че газът от ГаZпром е евтин и сигурен, и че ще е добре за българите. 

За българите, които масово се топлят на дърва, ще е добре да имат дърва, но за ТАЗИ криза си нямаме кризисен щаб, защото ГаZпром явно не търгува с дърва за огрев. 

Цената на ГаZпром е на 70% обвързана с цената на борсата в Нидерландия. А тази цена върви нагоре. В момента е около 300 евро за MWh. Ако очаквате СПЕЦИАЛНО за България (обявена за „неприятелска“) да се даде друга цена, то е редно по-скоро да си сложите шапката от фолио, защото корабът-майка зове. 

Цената за „братята“ българи вече беше скочила ДЕСЕТ ПЪТИ в рамките на 20 месеца, преди ГаZпром едностранно да развали договора. Но българинът чак сега започна да се интересува от газ и цени на газа, защото му направиха щаб за вясване на паника. 

Ако обаче сте готови да преглътнете това (а подозирам, че повечето сте, тая садо-мазо връзка с кремъл е крайно необяснима), то следващата уловка е, че путин ще има още едно оръжие за манипулация. Ако не слушате, ще ви спра газа посред зима. Правил го е. През 2009 г., при това при къде-къде по-спокойни обстоятелства. Направи го и по-рано тази година. Ще го направи пак, без значение колко копейкини, гълъбари, румени резиденти и друго руско движимо имущество ви обясняват, че той е строг, но справедлив и че сами сме си били виновни. Ще ви се наложи тази мисъл да ви грее зимата. 

Освен това самата преносна мрежа на Русия все повече ще се амортизира, а части за ремонт и поддръжка – йок! Санкции. Та и това е риск – да искат (надали, но все пак), но да не могат. 

Но да се върнем на това, с което започнахме – загубата на арбитража, към която не вървим, а тичаме. Енергийният експерт Васко Начев заяви, че всяка промяна на българската позиция носи риска от загуба на арбитража. Това потвърди и бившият енергиен министър Трайчо Трайков. 

Става дума за загуба на милиони, стотици милиони, които ще изискваме от ГаZпром да ни плати като неустойки за неизпълнен договор. Но, ако подновим преговорите, тези неустойки ще ги целунем за сбогом. А после ГаZпром може да се нацупи пак и пак да ни спре газа. И ни пари за неустойки, ни газ накрая. И имам лошото усещане, че някъде в гълъбарника някой е получил именно тази задача. 
 

 

Последвайте канала на

Александър Томов
4171 0

Свързани новини

Водещи новини