Почина басът Емил Желев от Русенската опера

  • 22 август 2022 22:44

  • 1735
  • 0
Почина басът Емил Желев от Русенската опера
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

"Днес Русенската опера загуби един от най-всеотдайните си артисти. В Русе завърши жизнения си и творческия си път басът Емил Желев", съобщават от екипа на Русенската опера.

„Повече от десетилетие той озаряваше сцената на Русенската опера с артистичното си присъствие, с богатството на красивия си глас, с деликатното си интелектуално чувство за хумор, със скромното си постоянство и творческите си търсения в безкомпромисния си професионализъм. С превъплъщенията си в десетки роли, с безрезервното си участие в образователните програми, с всеотдайната си помощ в осъществяването на продукции на чуждестранни гостуващи постановъчни екипи, той даде незабравим пример за това как се работи за каузата, наречена Русенска опера. Неговото отсъствие от русенската и българската оперна сцена ще остави дълбока пустота," пишат колегите на Емил Желев.

Почина жената, която бие камбаните на „Александър Невски”

Емил Желев е завършил Държавната музикална академия в София при проф. Благовеста Карнобатлова. Специализирал е при Евгения Дундекова и Клаудио Десдери. От 2000 година се установява в Италия, където се изявява на оперни и фестивални сцени с разнообразен репертоар – Верди, Моцарт, Хайдн, Росини, Гомес, Гуно. През 2007 заедно със солистите на Театър Колон участва в турне из Централна и Южна Америка. Лауреат е на Международния оперен конкурс Умберто Джордано (2000) и на конкурса в Руфано (Лече, 2001). От 10 години е в екипа на Държавна опера Русе. Едно от последните му изпълнения е в ролята на дядо Либен в постановката "Българи от старо време".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1735 0

Свързани новини

Водещи новини