Отиде си прочута българска актриса

  • 27 август 2022 13:46

  • 55924
  • 3
Отиде си прочута българска актриса
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

На 87-годишна възраст почина актрисата Надя Топалова, изиграла десетки запомнящи се роли на сцената на Младежкия театър през 60-те, 70-те и 80-те години, предава Флагман.

Надя Топалова е родена на 25 септември 1935 г. в София. Играе на сцената от 11-годишна. По-късно завършва тригодишна актьорска школа и заминава на работа в театъра в град Станке Димитров (днес Дупница), а след това в Плевенския театър, където я забелязва тогавашният директор на Младежкия театър проф. Кръстьо Мирски. От 1959 г. красивата и талантлива актриса е в неговата трупа, в която е безспорна звезда и един от стожерите на репертоара – както детския, така и за възрастни.

Почина Нора Нова

През 1992 г., в разцвета на силите си, Надя Топалова е пенсионирана по печално известния чл. 328, т.нар. „закона Капудалиев“, сложил кръст на кариерите на някои от най-големите български актьори. Заедно с нея тогава са пенсионирани още от асовете на Младежкия театър – Владимир Смирнов, Николай Узунов, съпругът ѝ и нейна голяма любов Георги Джубрилов и др. Топалова така и не се връща на сцената, но скоро след това написва автобиографичната си книга „S.O.S.“.

Актрисата се занимава активно с дублаж още от 60-те години. Озвучавала е герои в популярните тв сериали „Семейство Мейзга“, „Ум белият делфин“, „Синьо лято“, Арабела“, „Костенурките нинджа“, както и в анимационните филми „Бамби“, „Пепеляшка“, „Шрек 2“ и др.

Тя е първата българска актриса, дала гласа си на Барт Симпсън от „Семейство Симпсън“ в БНТ през 90-те. „Тя озвучи мишока, а Слава Рачева котарака в първите поредици на "Том и Джери" по Българската телевизия. Тя и Славка бяха чудесни Том и Джери“, написа във Фейсбук бившата журналистка от БНТ Елеана Шоселова в коментар под тъжната вест за кончината на Топалова, съобщена от нейна близка.

Теодора Павлова
55924 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини