Има вариант да внасяме алжирски природен газ, но дали правителството търси решения или просто има задача да върне Газпром?

  • 08 август 2022 17:56

  • 2219
  • 0
Има вариант да внасяме алжирски природен газ, но дали правителството търси решения или просто има задача да върне Газпром?
© Getty Images/FB/vladislav.panev.now/Novini.bg

Коментарът е от Facebook страницата на Владислав Панев, заглавието е на редакцията

 

„Има вариант да внасяме алжирски природен газ, но трябва да се действа внимателно и да се наваксат пропуснатите възможности през последните десетилетия. Това става ясно от срещите ми там през последните дни, включително и в качеството на председател на парламентарната група за приятелство с тази държава (изцяло на мои разноски, без един лев изхарчена държавна пара).

Схемата може да бъде суапова сделка с износ от Алжир за Италия, като ние вземем от договорените за Апенините количества от Азербайджан. Изразява се учудване, че досега не сме влезли в разговори с тази страна, при положение, че е от големите износители за Европа - 55 млрд м3 за 2021 година, а тази и повече, при наши нужди от 3 млрд м3 (два ако махнем азерския).

При това алжирците сключват сделки ако и насрещната страна има какво да им предложи. Ние имаме зърно, което тази година се очертава да е дефицитно за Африка. Имаме и силни инженерингови фирми във ВЕИ сектора, който Алжир се стреми да развива силно. Така че сме една стъпка напред. 

Алжир е държавна икономика и сделки могат да се сключват на междуправителствено ниво. Затова и вече се чухме с вицепремиера Христо Алексиев, а през седмицата ще обсъдим последващи действия. Сега е времето да се види дали правителството търси активно решения (все пак цял щаб създадоха) или просто има задача да върне Газпром. Националният интерес е да можем да внасяме от повече места, за да сме независими. 

На снимката е част от посолството ни. Целият комплекс е 18 декара, от които два 6 етажни блока (единият се дава под наем на Испания). Благодаря на посланик Румен Петров за съдействието.

Вярвам, че България може да спечели много от възобновяването на контактите си с Близкия изток и Африка“.
 

Последвайте канала на

Александър Томов
2219 0

Свързани новини

Водещи новини