Има ли опасност Бургас да остане без вода?

  • 07 август 2022 14:26

  • 3198
  • 3
Има ли опасност Бургас да остане без вода?
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Шоково поскъпване и на водата. От началото на август жителите на Бургаска област плащат с 60 % по –висока цена на питейната вода. Решението е от 29 юли на Комисията за енергийно и водно регулиране, съобщава Нова тв.

Дни след решението кметът на община Бургас внесе жалба в административния съд, с която обжалва решението на регулатора. От началото на август бургазлии плащат за кубик питейна вода вече 4,39 при 2,80 до преди дни. На новите цени се възпротивиха и кметът и общинските съветници в Бургас, а и в много общини в региона.

Бургаско ще обжалва драстичното поскъпване на водата с 60%

В  разгара на сезона хотелиерите в Слънчев бряг са недоволни от изненадващите цени на водата. В цените за ваканционните пакети, новите цифри не са заложени.  

Хотелиерите са категорични, че за да пестят разходи няма как този сезон да спрат водата, нито да ограничат ползването на басейните, но новите сметки щели да рефлектират в увеличението на цените на  ваканцията следващото лято.

“Ние можем по някакъв начин да се спасим, но ще увеличим с още 20% цените за нощувките следващата година. И сега трябва да ги увеличим с още 20 - това значи 40%. Но това не може да бъде до безкрайност. С това рискуваме да убием един проспериращ бизнес наречен “туризъм”, каза зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов. 

От Водоснабдяване и канализация – Бургас не пожелаха да застанат пред камерата ни, за да коментират недоволството на бизнеса. Мотивите си казали седмица преди решението на комисията за енергийно и водно регулиране. 

“Цената на ел. енергията беше 95 лв на мвтч, а преди ден тя достигна цена от 800 лева, което е фрапиращо.  Това са 8 пъти увеличение на всички, не само за нас във ВиК сектора, но и за целия бизнес в България”, обясни Димитър гюров от ВиК.

 Стана ясно,че увеличението на ВиК услугите и предстоящите инвестиции, залегнали в “Бизнес план за 2022-2026 г.” в област Бургас, са приети единодушно от членовете на Асоциацията по ВиК-Бургас. Кметът на Бургас обаче внесе жалба в съда за новата цена на вода. Обжалват приемането на плана.

“Крайното решение е взето на база множество предходни решения, които са приети в заседания свикани от председателя, за който е известно, че изборът му е прогласен за противоконституционен. Последният ни аргумент, но не по важност, е обстоятелството, че решението е взето без липса на воля от страна на общините. Това е така, защото на общините и на съветите пред Асоциацията е представено решение, което е различно от решението, което е прието от регулатора”, така обясни ситуацията Златина Георгиева от община Бургас.

Недоволни са и общинските съветници в Бургас. Приели са единодушно декларация против високите цени на водата.

“Разбира се, че няма такова решение. Между думата “съгласуване” и “съгласяване” има огромна разлика, двата глагола са различни” заяви адвокат Иво Баев, председател на “Правна комисия” ОС - Бургас. 

Категорични са, че цените одобрени от КЕВР са максимални, а не задължителни. Затова общинските съветници ще търсят съдействие от принципала на ВиК Дружеството, заради това, че областният управител бе сменен преди дни.

Росица Валентинова
3198 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Еми...

2022.08.07 | 14:39

1
Много са смешни глупендърите от "процъфтяващия бизнес". Те по принцип не плащат данъци, за тях не важат никакви градоустройствени планове и сметки, всеки прави каквото ще, стига да има повече резепе. И когато се виждат вече резултатите от презастрояването, тия почват да се бунтуват. Еми, да сте си плащали данъците, лапачи, да сте спазвали законите и да сте се развивали с мисъл за бъдещето... Тапанари.
Митко

2022.08.08 | 14:13

3
Да разбираме, че сте съгласни с увеличението!?
Дедо Чочко

2022.08.07 | 20:07

2
Кой ти чете коментари,най-вечеВиК

Добави коментар

Водещи новини