ВиК-Бургас: Няма вариант за понижаване на цената на водата

  • 04 август 2022 11:13

  • 1060
  • 1
ВиК-Бургас: Няма вариант за понижаване на цената на водата
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Няма вариант за понижаване на цената на водата в Бургаска област. Това каза изпълнителният директор на дружеството ВиК Бургас инж. Ганчо Тенев, предаде БНР. 

От 1 август цената на кубик вода в областта се повиши с 59% и стана 4.39 лв с ДДС. Срещу драстичното поскъпване на водата жалба в Административния съд в София внесе кметът на Бургас Димитър Николов. Жалба се подготвя да внесе и община Поморие. 

"Миналата година намалиха цената с 11% заради неизпълнени инвестиции. Тази година цената трябваше да влезе от първи януари, а тя влиза от 1 август. Очакваните приходи за тези месеци, ги няма. Миналата година ние работихме с бизнес план с цена за тока 100 лв. Сегашният бизнес план - цената е 340 лв., а в момента токът на пазара е между 700 и 800", информира Тенев.

Според него, моделът, по който се прави ценообразуването от КЕВР, трябва да се промени: "В момента ценообразуването, което се прави в КЕВР е във време, в което няма инфлация и всичко е нормално. Според мен трябва да се променят наредбите, защото ние като дружества (всички ВиК) вървим една година назад."

А относно заявеното от председателя на КЕВР Иван Иванов, че регулаторът поставя пределни цени на водата, а ВиК-а дружествата могат да посочат по-ниска цена, Ганчо Тенев каза: "В момента, в който аз посоча по-ниска цена, първият прокурор ще ме пита ти защо ощетяваш дружеството. Не е много лесно."

Димитър Николов с жалба в съда срещу решението на КЕВР за скок на водата в Бургас с 60%

Константин Тодоров
1060 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Путин е

2022.08.04 | 12:00

1
догодина ще плащате и въглеродни емисии, затова че дишате, на глобалното павителство, ако доживеете

Добави коментар

Водещи новини