Община Варна спира разширението на Делфинариума

  • 25 юли 2022 12:14

  • 1040
  • 4
Община Варна спира разширението на Делфинариума
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Кметът на Варна Иван Портних спира разширението на Делфинариума в града, след като има внесено предложение в общината за обединяването на близки прилежащи терени. Това съобщиха за Travelnews общински съветници.

Терените са 863 кв. м и 2700 кв. м, за които инвеститорът иска обединение. Те трябва да послужат за разширение на Делфинариума. От екипа на Портних запазиха мълчание и прехвърлиха топката към главния архитект Виктор Бузев, който не може да бъде открит. Забавянето е повече от година и половина, като общината нито отказва, нито дава разрешение за продължаване на процедурата.

Компанията възнамерява да изгради върху терените в непосредствена близост до съществуваваща сграда нов голям открит и закрит басейн за делфини и технически съоръжения за обслужващите системи и съоръжения. По този начин делфините ще живеят в по-широка среда, за каквато настояват еколозите. Имотите попадат в Морската градина, но не става въпрос за жилищно строителство, което е забранено.

Амбициозната инвестиционна програма предвижда час по-скоро изграждането на нов многофункционален басейн. За да бъдат обновени басейнът и залата, делфините трябва да бъдат преместени. При тяхната свръхчувствителност към силата на звука, който ги депресира и разболява, не може да се извърши мащабен ремонт, да гърмят къртачи, дрелки или ъглошлайф. За това трябва да бъдат приютени в друг басейн с естествена морска вода, чието изграждане предстои отвън. Освен всички задължителни условия за нормален живот и комфорт на бозайниците, новият басейн ще отвори възможности и за уникалната терапия с делфини. Според световната практика контактът с тях действа изключително положително на някои заболявания на опорно-двигателната система, на пациенти с множествена склероза, инсулт, на деца с церебрална парализа, при стрес и др.

Делфинариумът във Варна стана на 36 години

Делфинариумът на Варна е една от емблемите на морската столица и една от най-големите туристически атракции по Българското Черноморие. Сградата е построена през далечната 1984 г. по проект на видния архитект Симеон Саралиев, която и до днес впечатлява с фасадата си от алуминий и стъкло. Тя за Варна е като операта за Сидни, винаги ще бъде модерна, така е успял да я направи, казват местните.

Преди пандемията през 2019 г. над 150 000 туристи годишно са посещавали Делфинариума, от които 80 на сто са чужденци. Той е първа и неотменна спирка в маршрутите на всички туроператорски фирми. В изключителното шоу под ръководството на треньори се включват 5-те делфина - Кимбо, Доли, Попи, Йоана и Бимбо, които изпълняват двойни салта, троен аксел, спасяват човек във водата, танцуват рокендрол и валс, правят космически забивки в баскетбол. Има и двойка тюлени - Бианка и Лео от Дания и Холандия. Екипът на "Варна Делфинариум " участва в защита на черноморските делфини и се отзовава на всеки сигнал на 112, като помага за лекуване и връщане в морето пострадалите бозайници.

Делфинариумът във Варна: Новородените и майките им никога не участват в представления

Делфините в Делфинариум Варна са от вида Бутилконоси  делфини (Tursiops truncatus). Те са широко разпространени в умерените и тропически води на Световния океан. Това е един от трите вида делфини, които се срещат и в Черно море. Освен няколко делфина, които правят интересни номера, там има и два тюлена. Тюлените във Делфинариум Варна са от рода Патагонски морски лъв (Otaria flavescens), т.е. ушат тюлен, разпространен по Южноамериканското крайбрежие на Тихия и Атлантическия океан. Те не участват в представленията, но може да ги наблюдавате в уютното им фамилно имение със собствен басейн. Дори може да се снимате с тях, ако те позволят. 

На шоуто с делфини може да видите невероятните спортни и акробатични умения на животните. Те танцуват рокендрол и валс, пеят, скачат високо, спасяват човек във водата, играят баскетбол, волейбол и футбол.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1040 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.07.25 | 12:53

1
И за втръсналите на всички еднообразни от години номера дерат по 20 кинта на цървул.

2022.07.25 | 16:21

4
30лв. и е малко, по 50лв. да стане

2022.07.25 | 15:03

3
ами да, това да не е, като да гледаш патки в двора.
Юрган Клоп

2022.07.25 | 13:41

2
30 лв : )

Добави коментар

Водещи новини