Иван Иванов: Не очаквам отново да стана ръководител на КЕВР

  • 22 юли 2022 11:24

  • 904
  • 10
Иван Иванов: Не очаквам отново да стана ръководител на КЕВР
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Не очаквам отново да стана ръководител на регулатора, каза пред БТА бившият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван ИвановИван ИвановИван Иванов е роден през 1975 в гр. Шумен, завършва средно образование в гр. Шумен в ГПЧЕ „Никола Й. относно възникналия казус, след като Конституционният съд обяви вчера решението на Народното събрание от 9 февруари тази година за избиране на председател на КЕВР за противоконституционно. Той изтъкна, че не може да коментира решението на съда, защото то се изпълнява.

Иван ИвановИван ИвановИван Иванов е роден през 1975 в гр. Шумен, завършва средно образование в гр. Шумен в ГПЧЕ „Никола Й. отбеляза, че този казус е чисто юридически. "Аз съм доктор на инженерните и технически науки и за мен юристите в Народното събрание, както и тези извън него, трябва да се произнесат как трябва да протече процедурата. Не мога аз да кажа по какъв начин трябва да протече тази процедура", добави бившият председател на КЕВР. Затова Иванов изчаква тяхното становище.

"Ако ме питате, аз нямам желание да се върна. Само ако законът ме задължава да се върна поради неизбран председател, съгласно решението на Конституционния съд, само тогава бих могъл да се върна, но считам, че те трябва да намерят друго решение, което да е трайно с бърз избор на нов председател на КЕВР", заяви още Иван ИвановИван ИвановИван Иванов е роден през 1975 в гр. Шумен, завършва средно образование в гр. Шумен в ГПЧЕ „Никола Й.

На въпрос защо няма предвиден заместник-председател на Комисията, който в случай на болест или смърт на председателя да изпълнява неговата роля, Иванов отговори, че е имало периоди, в които съгласно Закона за енергетиката е имало заместник-председател. Те даже са били по двама - единият за водния сектор, другият за енергетиката. Но това е било отдавна - преди около 15 години.

Промените в закона, които са от 2015 г., както и новите промени, чрез които съставът на Комисията се редуцира от 9 на 5 члена, не предвиждат някой конкретно да изпълнява функцията на заместник-председател на регулатора. По думите на Иванов например при смърт на председателя трябва юристите да се произнесат какво трябва да се случи. Ако обаче по здравословни причини трябва да бъде заменен председателят временно, действащият председател е в правото си да упълномощи някой член на Комисията да изпълнява функцията му. Това е бил изход от ситуацията, но тъй като сегашният председател явно не е очаквал такова решение на Конституционния съд, в този случай това е неприложимо. С влизането в действие на решението на Конституционния съд, той вече няма тези права да упълномощава.

На въпрос дали очаква решенията за цените на електроенергията, топлоенергията и ВиК услугите за бита да бъдат оспорени, Иван ИвановИван ИвановИван Иванов е роден през 1975 в гр. Шумен, завършва средно образование в гр. Шумен в ГПЧЕ „Никола Й. каза, че смята, че това няма да се случи. Според него всеки има право да ги оспори, но той е на мнение, че едва ли някой ще го направи, защото ситуацията е такава, че налага за някои от енергоносителите значително повишаване на цените.

"Не очаквам да стана отново председател на КЕВР. Считам, че ще се намери друго юридическо решение", завърши бившият председател на регулатора.

Председателят на КЕВР обяви, че комисията спира работа

Иван ИвановИван ИвановИван Иванов е роден през 1975 в гр. Шумен, завършва средно образование в гр. Шумен в ГПЧЕ „Никола Й. беше председател на Комисията за енергийно и водно регулиране  от 2 април 2015 г. до 10 февруари 2022 година.

Припомняме, че на брифинг вчера председателят на КЕВР Станислав Тодоров помоли народните представители незабавно да започнат процедура за избор на председател на регулатора. Според него вече има проблем по отношение на текущите задачи на КЕВР. "Ефективно с днешното решение на Конституционния съд КЕВР спира работа. Буквално спря работа", заяви Станислав Тодоров. Затова той помоли незабавно да започнат процедура за избор на председател на комисията, така че независимо какво се случи с новото правителство и този парламент "в условията на криза КЕВР да може да взима адекватни решения и да управлява непредвидените обстоятелства, които ще се случват". 

"В момента, в който решението на Конституционния съд влезе в сила, аз ще напусна позицията председател на КЕВР", каза Тодоров.

Припомняме, че на 9 февруари Народното събрание (НС) избра Станислав Тодоров за председател на КЕВР. Номинацията му бе издигната от Парламентарната група "Продължаваме Промяната" и бе подкрепена със 128 гласа "за", 13 бяха "против", без въздържали се.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
904 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
И КАКВА СТАНА ТЯ???

2022.07.22 | 20:37

5
ГЕРБ БЯХА И СИ ОСТАВАТ НАЙ ЧИТАВАТА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ!!!

2022.07.27 | 18:57

10
Чифтокопитно
да бе

2022.07.24 | 15:56

7
в кое измерение се е случило това?

2022.07.27 | 18:53

9
Вече и наи глупавия видя,кои,кои е,и пак да спят на изборите
никога

2022.07.24 | 15:55

6
и ние не очакваме, така че всички сме ок.
Умник Гюро

2022.07.22 | 12:03

4
Сатанистите ни агитират да се ваксинираме... Ами може ли някой да ми обясни защо американският президент Джо Байдън се зарази от Ковид-19 за 3-ти път? Той си е бил 2 ваксини и 2 бустъра и би трябвало да пращи от здраве! А сега слушайте Бай ви Гюро: ваксините унищожават имунната ви система и на практика заболявате перманентно от СПИН... Ако междувременно вече не сте пукнали от тромбози, инфаркти или вече не сте се превърнали в Зомби, тъй като ДНК-то ви също е прецакано и е мутирало. Накрая, пораженията от тези генетични отрови се предават и на поколенията, както доказаха учените от Университета в Малмьо, Швеция... Хайде сега, слушайте сатанистите и отивайте бодро да се ваксинирате пардон... самоубивате!

2022.07.22 | 11:59

3
о, той бил жив
Бай Ставри

2022.07.22 | 11:47

2
Как ще станеш ,бе Гербере Колкото Бойко ще стане Министър и ти ....
Да

2022.07.22 | 11:42

1
Гербаджийски бухал и костовийски

Добави коментар

Водещи новини