Проф. Владимир Чуков за novini.bg: Интересни срещи на звездни политици за Близкия Изток

  • 23 юни 2022 15:46

  • 2641
  • 0
Проф. Владимир Чуков за novini.bg: Интересни срещи на звездни политици за  Близкия Изток
© pixabay, уикипедия, нова тв

Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.

Бившият израелски вицепремиер и заемащата редица постове в израелските правителства през периода 2001-2015 г. Ципи Ливни /определена като най-влиятелната жена-политик в Израел след Голда Мейр/ се срещна с бившия ръководител на саудитското разузнаване и бивш посланик на кралството в САЩ и Великобритания принц Турки ал Фейсал. Това стана на деветото издание на Световния форум в Баку, Азербайджан.

Само два дни по-късно, на 19 юни 2022, Кралска канцелария в Рияд обяви кончината на Турки ал Фейсал /1945-2022/.

Ливни и ал Фейсал установяват отдавна приятелски отношения.

Те са едни от първите, които публично демонстрират усилията на двете държави да сближат позициите по редица проблеми в Близкия Изток. Те имат общи снимки от Международната конференция по сигурността в германския град Мюнхен в началото на 2014 г., както и от Световния форум в Давос в началото на 2017 г. по време на срещата и двамата заявяват, че чакат с нетърпение посещението на американския президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в в региона.

Стопанинът на Белия дом ще бъде в Израел на 13 и 14 юли, а в Саудитска Арабия – на 15 и 16 юли.

В Джеда Байдън ще се види с лидерите на Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив /Саудитска Арабия, Кувейт, Катар, ОАЕ, Бахрейн и Оман/, както и на Египет, Йордания и Ирак. Пред американски медии президентът заяви, че няма да проведе самостоятелна среща с принца престолонаследник Мохамед бин Салман.
Турки ал Фейсал изигра огромна роля за взаимодействието на саудитските специални служби с техните израелски колеги. Известни са срещите на бившия ръководител на ал Мокхабарат ал аама с бившия директор на израелското военно разузнаване Амос Ядлин, с бившия генерален съветник по националната сигурност Яков Ами Дрор и със заместник-секретаря на Министерството на външните работи Друри Гулд.

Турки ал Фейсал е син на покойния крал Фейсал.

Той заема ключовия пост на саудитското разузнаване през 1979 г. Тогава избухва ислямската революция в Иран и СССР нахлува в Афганистан.

Заедно с пакистанското разузнаване ISI играе огромна роля във финансирането на афганистанските муджахидини, воюващи срещу Съветската армия. Медийни източници разказват за среща в Москва между ал Фейсал и Путин през август 2015 г., месец преди Русия да нахлуе в Сирия. Опасявайки се от „афганизация“ на Сирия, Путин споделя пред Турки ал Фейсал: „Ние знаем, че сте дали 100 милиарда долара на афгинистанската съпротива.“ Саудитския принц се усмихва и отговаря: „Не, грешите...500 млрд.“
През 1996 г. Судан предлага на саудитското разузнаване да предаде Осама бин Ладен на Рияд. Тогавашният американски президент Бил Клинтън призовава шефът на ал Мукхабарат ал аама да приеме терориста и бързо да го екзекутират. Турки ал Фейсал отклонява предложението и оставя бин Ладен да отиде в Афганистан.

Принцът подава оставка от разузнаването 10 дни преди атентатите от 11 септември 2001.

През 2018 г. той заявява, че „месеците преди атаките на 11 септември неговата разузнавателна агенция е знаела, че се планира нещо тревожно“. Пред вестник „Гардиан“ Турки ал Фейсал допълва: „През лятото на 2001 г. приех едно от предупрежденията за нещо грандиозно, което предстои да се случи на американците, британците, французите и арабите. Не знаехме къде, но знаехме, че нещо се приготвя“. Оставката му се приема с изненада, тъй като на 24 май 2001 г. саудитското правителство удължава мандата му с още четири години.
Принц Турки е женен за Нуф бинт Фахд бин Халид Ал Сауд, от която има шест деца. Той се води за един от най-образованите саудитски принцове.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2641 0

Свързани новини

Водещи новини