Наследници на Христо Ботев дават генетичен материал за ДНК тест, за да се установи къде е гроба на поета - революционер

  • 19 юни 2022 21:08

  • 3034
  • 1
Наследници на Христо Ботев дават генетичен материал за ДНК тест, за да се установи къде е гроба на поета - революционер
©
Слушай новината Слушай новината

Нова версия за това къде е погребан Христо Ботев! Според изследователи, тялото на поета - революционер може да е в масов гроб в църква във Враца. Наследниците на Ботев са готови да дадат генетичен материал, за да се направи ДНК тест на останките.  

146 години след смъртта на един от най-великите ни поети и революционери, една загадка остава неразкрита. Къде са тленните останки на Христо Ботев? С разплитането на мистерията са се заели група хора, които не се уморяват и не се отказват да го търсят. Христо Илиев е сред хората, които отдавна търсят мястото, на което е погребан Христо Ботев. Убеден е, че останките на Воеводата са в двора на някой християнски храм и затова не спира да търси точно на такива места. "Защо сме в двора на църквата „Свето Вознесение“? През 1876 година местен овчарин намира телата на на 7 души без глави. Слиза до Вознесенската църква и съобщава на местния свещеник. През нощта скрито свалят 7-те тела и ги погребват в двора на църквата", разказва Христо Илиев.  

Според преданието от двете страни на гроба, за да не личи защо е копано, пък и за белег, посаждат две дървета. Днес в двора на храма има две такива, които са на над 140 години. "Вътре в двора на самата църква има една каменна плоча, в която описват, че тук лежат тленните останки на Ботевите четници". 

Прекият потомък на Воеводата Боян Ботьов е готов на сравнителен ДНК анализ между останките в църквата и тези на близките му. "Правим опити да се вземе генетичен материал от нашия семеен гроб в София, където почиват костите на майката на Христо Ботьов, сина й Кирил и семейството на Кирил. С врачанския владика е разговаряно, с кмета на Враца. Постъпки са направени пред Археологическия музей. Надявам се, че всичко ще завърши благополучно т.е. България ще получи отговор на един въпрос, който 150 години близо вълнува хората", каза пред камерата на NOVA Боян Ботьов, потомък на поета-революционер. 

Истината за смъртта на Ботев: За коя от версиите има най-много доказателства?

А Христо Илиев е провокиран и от друго предание, което според него може да е част от разкриването на истината. Още в началото на 20-ти век възрастна врачанка споделила лична тайна пред местния историк Димитър Бучински."Баба Мика Иванова отива с поп Лука Шошев, местен свещеник от Враца. и казва на Димитър Бучински: „Искам да ти кажа нещо преди да си ида от този свят. Моята майка намери 7 глави в коритото на река Лева край град Враца и ги погреба в двора на Кипарийската църква“. Кипарийската църква е „12 апостоли“, втърди Христо Илиев. 

Когато старият храм бил съборен там, където трябвало да е оградата на новия „Свети 12 апостоли“ намерили 7 черепа и ги препогребали. "Но тъй като те са пипани, вероятността да се открие ДНК материал, доколкото знам е по-малка, отколкото тези на обезглавените Ботеви четници във Вознесенската църква", посочва Боян Ботьов. 

Съвпадението на броя кара Христо Илиев да мисли, че 7-те черепа, намерени в Лева са именно на 7-те тела, които овчарят открил в Балкана и докарал във Вознесенската църква. Ако костите от телата бъдат открити между двете вековни дървета, сравнителният ДНК анализ може да потърди дали Ботев е погребан тук."Ще се сравнява с материал от костите на брат му Кирил, чийто гроб е наш, семеен гроб в София", заяви Боян Ботьов. 

Тази експертиза ще бъде първата в издирването на гроба на Воеводата. Най-малкото, защото героите на България заслужават освен уважението ни и истината за тях в умовете и сърцата на поколенията.

Филип Епитропов
3034 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Гошо От ГЕРБ

2022.06.20 | 07:58

1
Ами ако излезне че Ботев е Македонец?

Добави коментар

Водещи новини