Любо Кольовски: Трябват добри сценаристи и режисьори. Без такива всички пожелания за добро кино си остават само пожелания 

  • 03 януари 2023 15:02

  • 973
  • 0
Любо Кольовски: Трябват добри сценаристи и режисьори. Без такива всички пожелания за добро кино си остават само пожелания 
© личен архив и уикипедия

Коментар по повод разгорелите се спорове в публичното пространство за филма "Ботев" на Максим Генчев. Любо Кольовски е журналист, бивш зам.-главен редактор на в. "Демокрация".

Да се създава филм за личности като Ботев и Левски, е трудна работа.

Дори и за утвърдени майстори сценаристи, режисьори и пр.  За актьорите и операторите разговорът е различен. Сценаристите и режисьорите имат избор между най-малко две възможности.

Първата е да изберат варианта на помпозната кинокартина и да пресъздадат образите и събитията в тържествен и параден план. Тази стилистика възникна някога в САЩ, СССР, Западна и Изтчна Европа и вече е позабравена. 
Втората възможност е да погледнат героите и събитита по някакъв човешки романтичен и лиричен начин. Това изисква по-голямо майсторство. 
Има и трети вариант, който обединява първите два. Но и това е трудна работа. Може би има и още вероятни възможности. Но какъвто и похват да изберат сценаристите и режисьорите, едно изискване остава неизменно. Трябват добри сценаристи и режисьори. Без такива всички пожелания за добро кино си остават само пожелания. Сетне следват оценките на нейно величество публиката и кинокритиците.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
973 0

Свързани новини

Водещи новини