Пред провал е събирането на розов цвят в Карловско

  • 27 май 2022 13:01

  • 499
  • 3
Пред провал е събирането на розов цвят в Карловско
©
Слушай новината Слушай новината

Розоберът в Розовата долина може да бъде прекратен по средата на кампанията и десетки тонове розов цвят да останат неприбрани. Причината е липсата на работна ръка и ниските изкупни цени.

От бранша обясниха, че до кризата на берачи се стигнало, след като тази година работниците искат по 1.20 лв. за килограм набран цвят. Розопроизводителите твърдят, че съществува риск да продадат продукцията си под себестойността. В момента изкупната цена е 2.50 лв., а те настояват тя да е 3 лв. Притиснати от ситуацията, тази сутрин някои от фермерите започнаха да изкореняват масивите си с розови насаждения.

„Принуден съм да го направя. Не ми се иска и на мен, но съм принуден. В момента розите капят, няма работна ръка, няма кой да ги бере. Ниската изкупна цена, скъпите торове и скъпата нафта също са предпоставки”, коментира Никола Карафизов.

„Не можем да си позволим да плащаме такива заплати или надници, както и да го наречем. Към тази цената обаче, трябва да добавим разходите за осигуровки, трябва да натоварим с данъчната тежест съобразно българското законодателство. Плащаме разход и за транспорт на тези работници”, каза Христо Николов - председател на Националната асоциация на розопроизводителите в България.

Започва розоберът в Казанлък

И добави: „Изкупната цена е около 2.50 лв. Категорично тя не удовлетворява фермера и е недостатъчна той да продължи да работи и да се грижи за насажденията си”.

Последвайте канала на

Калина Христова
499 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Niki 2

2022.05.27 | 14:49

3
Naprimer bezrabotnite,po-mladite pensioneri....Haide Vazrajdane, organiziraite!! Nali ste Natsionalisti!!Pokajete a ne samo na prikazki v Parlamena!
Niki 2

2022.05.27 | 14:33

2
Izkoreniavat rozite,ubivat dobitaka poradi visokite tseni na furaja..na kade otivame be hora??
Niki 2

2022.05.27 | 14:30

1
Niama li dobrovoltsi da si saberem rozite i da pomognem..??

Добави коментар

Водещи новини