Велики четвъртък е!

  • 21 април 2022 06:51

  • 1281
  • 0
Велики четвъртък е!
© Bulphoto/архив

Велики четвъртък е един от най-важните дни от Страстната седмица.

На този ден се припомня Тайната вечеря на Божия син с апостолите, на която Исус Христос дава на своите ученици последните си духовни напътствия.

След вечерята Христос взел хляб, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и казал: „Вземете, яжте, това е моето тяло!“. После вдигнал чашата и казал: „Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за прощение на греховете“. След причастието Христос посочил пред своите ученици, че ще бъде предаден.

На този ден хиляди миряни посещават Тържествената литургия, за да почувстват благодатта на изцелението от душевни и телесни недъзи.

Вярващите, спазвали великденския пост, се причестяват именно на Велики четвъртък.

Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък – преди изгрев, или на Велика събота.

Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството.

Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата – да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели. Яйцето се пази, за да носи късмет.

Следващото яйце също е червено – то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничното богослужение.

По традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му.

Започва Страстната седмица

Последвайте канала на

Десислава Станева
1281 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини