Защо рискът от бедност ще се увеличи и ще има все повече обеднели наши сънародници?

  • 19 април 2022 16:24

  • 2385
  • 0
Защо рискът от бедност ще се увеличи и ще има все повече обеднели наши сънародници?
© булфото/архив/

Коментар на Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска, популярен български политик, бивш вицепремиер и министър на външнното и на социалното министерства в правителствата на Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на /2005-2009г./и на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г /2014-2016 г./. Бил е също така евродепутат, а в момента е изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд със седалище в Дъблин. Коментарът е направен в интервю пред в."Златна възраст":

"Не искам да плаша хората, но управляващите са длъжни да предвидят различните варианти и да имат готовност и за най-лошия. Надявам се да не се случи. 
Първото последствие от войната вече го виждаме - огромна бежанска вълна, като тепърва тя ще се разраства. Повече от 50 000 души са останали в България, не просто са преминали през страната ни. Те имат нужда от настаняване, от достъп до социални услуги, от образование, от здравеопазване, работни места. Цялата социална и трудова система трябва да бъде ангажирана.
На второ място - Русия и Украйна са големи износители на енергийни ресурси и храни, особено на зърно. Виждаме и по нашите бензиностанции, че не само се увеличава цената на горивата, но можем да очакваме да се задълбочат проблемите, свързани с износа на зърно и прехраната.
Украйна и Русия са големи производители на торове за селското стопанство, съответно и от там не можем да очакваме нормален износ не само тази година, а и не знам още колко години след войната.

Тази война има отражение в целия свят, включително и върху нашата страна.

Не можем да се изолираме от повишаването на цените, от инфлацията, от трудностите за икономическия растеж.
Очаква се все повече хора да зависят от социалните плащания - има голям процент българи, които са на границата на бедността. Рискът от бедност ще се увеличи, ще има все повече обеднели наши сънародници.
Но не ми е целта да рисувам страшни, черни сценарии, но държавата трябва да е подготвена за всичко, включително за най-лошите варианти."

Аделина Делийска
2385 0

Свързани новини

Водещи новини