Враца се страхува от нов пожар

  • 19 юни 2012 07:17

  • 566
  • 0
Враца се страхува от нов пожар
©

Месец и половина след обгазяването на Враца от запалени пластмасови отпадъци на площадката на частна фирма, отново възниква заплаха от бедствие. Прогнозите на синоптиците за рекордни температури през тази седмица вдигнаха по тревога местните хора, защото фирмата не е взела мерки за обезопасяване на площадката, съобщава БНТ.

Стихийният пожар избухна в началото на май. Той обхвана камара от 400 тона балирани пластмасови отпадъци. Три денонощия продължи битката с огъня и стотици семейства от съседните квартали се евакуираха заради задушливия дим. Оказа се, отпадъците са се самозапалили от високите температури, тъй като разследването отхвърли версията за умишлен палеж и остана единственото обяснение.

Сега под палещото слънце рисковата ситуация на незаконната площадка се повтаря.

По думите на Николай Иванов, кмет на Враца, общината разполага със снимков материал, откъдето се вижда, че реални действия за изваждане на отпадъци от мястото на инцидента няма. Имаме съмнения, че продължава депонирането на отпадъци, каза Иванов.

Според гл. архитект Данаил Дилков, изчисленията сочат, че на площадката има 15 декара отпадъци в височина 3 м. Това означава, че на площадката вече има над хиляда тона леснозапалими отпадъци. Общината обяви, че предприема мерки за затваряне на обекта, защото той нарушава закона.

Този строеж се ползва не по предназначение. От община Враца ще изпратим протокол на РДНСК за последващи административни действия, каза Данаил Дилков.

 

Последвайте канала на

566 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини