Експерт разкри има ли към момента риск от ядрена авария

  • 16 март 2022 17:36

  • 800
  • 0
Експерт разкри има ли към момента риск от ядрена авария
© Нова нюз
Слушай новината Слушай новината

В момента няма риск и опасност, тъй като няма възникнала авария. Не е имало аварийно състояние и няма регистрирани завишени стойности. Това каза Людмила Симеонова началник отдел „Аварийно планиране и готовност“ в Агенцията за ядрено регулиране в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14014

В случай на авария в друга страна ще получим информация за нея, за началния час, за местоположението и, така че ще имаме време за реагиране, каза още тя. 

По думите и украинският ядрен регулатор ежедневно подава информация за състоянието на ядрените съоръжения.

Обобщаваме информацията всеки ден и се опитваме да я поднесем на достъпен език на страницата на Агенцията за ядрено регулиране, допълни Симеонова. 

Има ли опасност от ядрена авария в Чернобил и Запорожие?

Агенцията за ядрено регулиране разполага с прогнозни оценки, които са направени преди тази ситуация какви са възможните изхвърляния на радиоактивни вещества. Те показват, че дори при най-тежка авария и най-неблагоприятни метеорологични условия при нас няма да се преминат критериите за прилагане на защитни мерки. Към Агенцията има авариен екип, който разполага с необходимите системи и могат да направят прогнозни оценки за потенциални изхвърляния. На тяхна база се правят предложения как да защитим населението и къде. В случай на действителна авария ще направим нов модел. Не е имало завишаване на радиационния фон у нас от началото на войната, уточни началникът на отдел "Аварийно планиране и готовност". 

При авария радиоактивен пренос може да стигне до нас за поне 12-24 часа. Ние ще получим информация за час, след като направим анализи ще се препоръчат мерките. В рамките на няколко часа населението ще разбере. В подобна ситуация се свиква и национален щаб, който да предостави информация, коментира още тя. 

Симеонова отбеляза, че основните мерки за защита на населението при авария са укриване, йодна профилактика и евакуация. И допълни, че прилагането им винаги отчита прогнозните оценки на потенциалните изхвърляния на вещества и данните от реалните измервания. 

Симеонова коментира, че в случай на авария хората трябва да отидат в жилищата си, да затворят плътно прозорците и да спрат климатиците.

И отбеляза, че хората не трябва да прибягват до йодна профилкатика без да е оповестена на национално ниво. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
800 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини