Кораби на българските Военноморски сили провеждат учения на море

  • 23 февруари 2022 15:43

  • 793
  • 2
Кораби на българските Военноморски сили провеждат учения на море
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

През тази седмица кораби от състава на Флотилията бойни и спомагателни кораби провеждат тактически учения на море, съобщиха днес от пресслужбата на Адмиралтейството във Варна. 

Сред задачите на екипажа на фрегатата „Дръзки“ с командир кап. II ранг Стоян Христов са организиране на видовете отбрани и защити на кораба при прехода му на море, контрол на корабоплаването, стрелба по морска и въздушна цел, защита на плавателния съд от ядрено, химическо и биологично оръжие.

Основният спектър от задачи на минния ловец ,,Цибър” с командир кап.ІІІ ранг Мирослав Добрев и рейдовия миночистач „Кап.-лейтенант Евстати Винаров“ с командир лейтенант Денислав Сивев е свързан с борбата с минното оръжие, планирането и провеждането на противоминни операции. Освен това екипажите трябва да отработят различни видове отбрани и защити, както и търсене и спасяване на човек, паднал зад борда. Моряците изпълняват и бойни упражнения с използване на артилерийско оръжие за отразяване атаките на въздушен противник и за унищожаване на дънни и котвени неконтактни мини. Междувременно минният ловец „Струма“ с командир кап. III ранг Пламен Василев плава за осветяване на надводната обстановка и контрол на корабоплаването.

Ученията на „Дръзки“ и „Цибър“  са част от подготовката на корабите за предстоящото им плаване за участие в състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО и Втората постоянна корабна група на Алианса през март и април тази година.

Фрегатата "Дръзки" се завърна от мисия в Средиземно море

Константин Тодоров
793 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
самба

2022.02.23 | 17:58

2
кораба
мали-и,

2022.02.23 | 16:04

1
плашим се, на това му се вика мощ! Ако имахме и подводница - сите сме ги утепали!!!

Добави коментар

Водещи новини