ПСС напомня: Не подценявайте лавинната опасност

  • 20 февруари 2022 13:41

  • 268
  • 0
ПСС напомня: Не подценявайте лавинната опасност
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

По нашите планини остава сериозна опасността от лавини. Причината за това са променящите се ежедневно синоптични условия.

Въпреки предупрежденията на планинските спасители да не се кара извън пистите, много от търсачите на силни усещания поемат риска да карат извън тях.

Само няколко седмици след обилните снеговалежи в района на Банско, снегът по пистите и извън тях, вече е добре отъпкан. Според специалистите обаче, остава сериозна опасността от лавини.

Спасиха скиор, повлечен от лавина в Кюстендилско

"Опасността към момента започна леко да спада, но това не означава, че хората не трябва да са нащрек. По 5-степенната европейска скала, която ние следим ежедневно, тя е 2 от 5. Това е само за района на тази част от Пирин, която е над Банско", заяви Анди Балевски, лавинен експерт.

Резките промени на температурите в планината променят и условията за образуване на лавини. Затова експертите съветват още да следим с какъв цвят от Планинската спасителна служба са обозначили района, в който се намираме. Ако той е червен, рискове не трябва да бъдат предприемани.

Калина Христова
268 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини