Спасиха скиор, повлечен от лавина в Кюстендилско

  • 28 януари 2022 14:23

  • 417
  • 0
Спасиха скиор, повлечен от лавина в Кюстендилско
© bulphoto (архив)

За повишена лавинна опасност сигнализират планинските спасители от Дупнишкия спасителен отряд. Днес лавина, предизвикана от скиор, го е повлякла и той е бил частично затрупан от нея.

"Инцидентът е от обяд, колегите са били на място и са реагирали бързо. Момчето е добре, с частично разтягане", каза Кирил Чолаков от спасителния отряд в Дупница пред БТА.

Трима души частично затрупани от лавина на Мальовица

С повишаването на температурите и вследствие на преноса на сняг от вятъра, североизточните склонове в района на Седемте рилски езера са с повишена лавинна опасност, отбелязват от отряда. При днешния случай скиорът е излязъл извън обозначения район и не е разполагал с лавинна екипировка.

"По време на пътя надолу се забелязваше само главата на скиора и за щастие не изчезна напълно", споделят планинските спасители.

От планинската спасителна служба в Дупница отбелязват, че в делничните дни няма много туристи в района на Езерата, но очакват броят им да се увеличи в събота и неделя. Затова алармират за повишено внимание.

От планинската спасителна служба в Дупница отбелязаха още, че вече има тенденция хората, които се качват в планината, да бъдат осигурени със застраховка, но тези, които идват в планината инцидентно, все още нямат тази култура. До няколко месеца се очаква да заработи новата база на планинските спасители в района на Седемте рилски езера, чието строителство започна през август 2020 година. Целта на контролно-информационния пункт "Седемте рилски езера" ще улесни много работата на планинските спасители и ще скъси времето за действие при спасителните операции.

"Предстои обзавеждане и оборудване, както и подписване на договор между БЧК и ръководството на Национален парк "Рила", но се надяваме до няколко месеца базата да заработи", каза Чолаков.

Мая Йорданова
417 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини