Окръжният съд в Разград отказа по-лека мярка на обвинен за закана за убийство на двама души в условията на домашно насилие

  • 21 януари 2022 18:40

  • 603
  • 0
Окръжният съд в Разград отказа по-лека мярка на обвинен за закана за убийство на двама души в условията на домашно насилие
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Състав на Окръжния съд в Разград потвърди като законосъобразна определената от Районния съд в града мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Свилен С. /40 г./ по образувано досъдебно производство на РУ на МВР-Разград. Той е обвинен за това, че в условията на продължавани престъпления и домашно насилие, отправял закани за убийство към съпругата си, с която са в развод и майка ѝ, информират от пресцентъра на институцията.

Деянията се явяват тежки умишлени престъпления, за които НК предвижда "лишаване от свобода" до 6 години. За ескалиращо напрежение в отношенията към съпругата му и близките ѝ може да се съди и от последното му деяние на 13.01.2022 г., когато разлепил некролози на тъщата си из града.

Защитата посочва, че мярката, определена от Районния съд, се явява прекомерно тежка и иска "домашен арест", която да се изтърпи на адрес в Разград. Пледира, че до настоящия момент той никога не се е укривал от органите на полицията и на съда. Работел и осигурявал издръжката на малолетните си деца.

Представителят на държавното обвинение е заявил, че жалбата е неоснователна. В хода на досъдебното производство са събрани достатъчно доказателства за виновността на обвиняемия. Прокурорът е подчертал, че мъжът има обременено съдебно минало и е с установена по делото изключително висока обществена опасност като личност. Осъждан е многократно за престъпления от общ характер. В период на "пробация" е, наложено му в края на 2021 г.

Въззивният окръжен съд споделя основанията на Районния съд, че са събрани достатъчно доказателства, на базата на които да се направи обосновано предположение за съпричастността на Свилен С. към деянията, за които е обвинен. Съдебният състав не се е съгласил с мотивите на първоинстанционния съд, че е налице реална опасност обвиняемият да се укрие.

Жертва на домашно насилие с брутален разказ за преживяното 

Определението на въззивната инстанция е окончателно и не подлежи на обжалване.

Валери Зайцев
603 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини