Водещите новини! На прага на война? Израел изтегля гражданите си от Украйна; Полша се готви за бежанци (и още…)

  • 14 февруари 2022 13:01

  • 2332
  • 6
Водещите новини! На прага на война? Израел изтегля гражданите си от Украйна; Полша се готви за бежанци (и още…)
© Getty Images

*** Водещите новини за деня до 13.00 ч., на 14 февруари ***

 

Съединените щати са уведомили израелските власти, че руската инвазия в Украйна може да започне във вторник или сряда, а Тел Авив е увеличил усилията си за евакуация на своите граждани, съобщи вестник Нaaretz.

Израелските авиокомпании предлагат евакуационни полети на хиляди израелци, пише вестникът.

Израел евакуира спешно свои граждани от Украйна

***

Междувременно, вчера стана ясно, че Полша се готви да приема бежанци от Украйна. 

Властите в Полша се подготвят да посрещнат приток на бежанци от Украйна, съобщи Ройтерс, като цитира министъра на вътрешните работи Мариуш Камински.

Кметът на източния полски град Чеханов потвърди, че се търсят места за подслоняване на украинци при необходимост.

Според полското вътрешно министерство броят на бежанците в случай на война в съседна Украйна може да достигне един милион, отбелязва БНР.

Полша се готви за бежанци от Украйна

***

Попитан готова ли е България да приеме допълнителни американски сили, ако получим предложение за това, Радев заяви: "Както знаете, България е част от усилията за деескалация, но и част от усилията за усилване на източния фланг на Алианса. Вече започва съвместната мисия по контрол и охрана на въздушното пространство над територията на България заедно с нашите съюзници от Алианса. Като рамкова страна във формирането на батальонната бойна група България е отворена към всички съюзници за участие на техни контингенти, които да допринесат за запълване на дефицита от способности в нашите войски".

Румен Радев: Няма военно решение на кризата в Украйна

***

„Виждаме по-висока решимост от страна на НАТО и Европейския съюз да защитят международния ред, базиран на суверенитета, и да не допуснат сфери на влияние с връщане на света назад към 1997 г.”, обясни бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов относно кризата между Русия и Украйна.

16 февруари ли е началото на войната в Украйна?

***

„По принцип се провеждат обучения за реакция в екстремни ситуации. В Киев не е имало такива, защото имаше карантина през последните три седмици. Дъщеря ми се завърна в училище след дистанционното обучение. В нейното училище трябваше да има такова обучение на 27 януари, но ще се проведе тази седмица. Питахме дали има бомбоубежище в училището й, но се оказа, че няма такова”.

Българка в Украйна: Очакването Русия да ни нападне не е от сега

***

През миналия месец българското правителство заложи на идеята, че може да има дипломатическо решение (б.р. на кризата с Украйна) и всичките ни тези и по отношение на разполагане на съюзни войски на наша територия, и по отношение на предприеманите мерки от НАТО и ЕС, и от наша страна, доколкото въобще можем да имаме някакво влияние, бяха насочени към дипломатическо решение. Очевидно те не дават никакъв резултат“, добави той.

Тагарев: Членството ни в НАТО гарантира суверенитета ни

***

Областният щаб на София реши, че от днес се разхлабват COVID мерките в столицата. Очаква се да се поднови плановият прием и операции.

Какво е положението в болниците в София?

***

Венко Сабрутев: Опозицията играе със страховете на хората

***

Заместник-министър председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев е на работно посещение във Вашингтон, начело на делегация, в която са включени министърът на енергетиката Александър Николов и представители на ръководствата на АЕЦ „Козлодуй“, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“.

Вицепремиерът Асен Василев на работно посещение в САЩ

***

Средната брутна работна заплата за декември 2021 е 1 676 лева, показват данни на НСИ.

През четвъртото тримесечие на 2021 г. средната месечна работна заплата у нас е нараснала с 12.2% спрямо четвъртото тримесечие на 2020 г., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Култура, спорт и развлечения“ - с 23.5%, „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 18.9%, и „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 18.8%.

Средната брутна заплата за декември е 1 676 лв.

***

Полицията на регион Брюксел е накрак заради очакваното навлизане на т.нар. "Конвой на свободата" в белгийската столица, което се очаква в ранния следобед, предава БТА.

Протестът срещу ограничителните мерки заради COVID-19 не е разрешен с мотива, че няма официално искане за провеждането му.

Участниците в конвоя се събраха снощи във френския град Лил, който е на около 120 км. от Брюксел и заявиха, че днес ще потеглят към белгийската столица.

В събота конвоят успя да влезе в Париж въпреки забраната на властите. Стигна се до сблъсъци с полицията и употреба на сълзотворен газ. 97 души бяха арестувани, а глоби бяха наложени на над 500.

Полицията в Брюксел накрак в очакване на „Конвой на свободата“

***

 

Novini.bg
2332 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Васо Сръбски

2022.02.14 | 13:37

1
Смърт за чифутската гмеж!
КоР ЗА БКП-2 "ГЕйРБ и ЧУК" ☭

2022.02.14 | 13:43

2
СЪГЛАСЕН СЪМ .... АМА НЯМА ДА Е ЛОШО И КРАВАРИТЕ ДА ГО ОТНЕСАТ......
явно

2022.02.14 | 14:02

3
явно говедарите готвят мащабна провокация с руското етническо население в украйна.

2022.02.14 | 14:14

4
Иска им се на някой война,такава няма да има.
QWFGHJ

2022.02.14 | 14:16

5
,,URAAA,,
Защо 16

2022.02.14 | 15:06

6
Имам дело тогава на дата 16 февруяре. Не може ли да изчакат?

Добави коментар

Водещи новини