От БАН поискаха още 20 млн. лева от бюджета

  • 09 февруари 2022 13:26

  • 305
  • 1
От БАН поискаха още 20 млн. лева от бюджета
©
Слушай новината Слушай новината

Предложената бюджетна субсидия за Българската академия на науките (БАН) за 2022 г. е 119 млн. лв., увеличението спрямо 2021 г. е 2 млн. лв., за да компенсираме очакваното повишение на минималната работна заплата, но са ни необходими още минимум 20 млн. лв., за да може БАН да функционира нормално. Това заяви в Националния пресклуб на БТА проф. Ива Угринова - директор на Института по молекулярна биология към БАН, която е и председател на координационния щаб към Общото събрание на БАН.

,,Сега в БАН има 42 научни института и седем специализирани звена. БАН е на първо място по научни резултати, по икономическо въздействие и по патентна дейност'', коментира математикът от БАН проф. Николай Витанов, който постави и въпроса защо тогава БАН трябва да се бори за оцеляването си.

Акад. Ревалски за бюджета на БАН: Направо сме обидени и шокирани

Председателят на Общото събрание на БАН член-кореспондент Евелина Славчева заяви, че учените и служителите в Академията са определили този бюджет като "вреден, дискриминационен, опасен и обиден".

Този бюджет затръшва вратите на БАН за младите, умните и талантливите хора, които искат да правят наука, подчерта Славчева.

БАН недоволна от отделеното им в "Бюджет 2022"

Проф. Емануил Мутафов, заместник-председател на Общото събрание на БАН, припомни, че от декември 2020 г. заплатата на асистент в държавните висши училища е 1300 лв. и тя в момента е с 50 лв. повече от заплатата на професор в БАН.

Вирусът на мизерията, който се засажда в БАН, е далеч по-опасен от коронавируса, защото той поразява не само служителя в БАН, а и цялото негово семейство, заяви проф. Мутафов.

Последвайте канала на

Владимир Василев
305 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.02.11 | 00:13

1
Колкото има ковид, толкова е вярно и това горе

Добави коментар

Водещи новини