Акад. Ревалски за бюджета на БАН: Направо сме обидени и шокирани

  • 08 февруари 2022 17:06

  • 1891
  • 1
Акад. Ревалски за бюджета на БАН: Направо сме обидени и шокирани
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

По отношение на бюджета за Българската академия на науките, предвиден за 2022 г., сме направо обидени и шокирани, защото увеличението ни е само с 2 млн. лв. и то е само за минималните заплати. Това заяви председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски на заседанието на парламентарната образователна комисия, на което беше приет за първо гласуване проектът на бюджета за 2022 г. за образованието и науката.

Акад. Ревалски коментира, че в предвиденото увеличение в бюджета на БАН "няма нищо за инфлацията и за други неща".

Колегите ми в БАН са обидени и шокирани от този бюджет. Направихме всичко възможно през тази година, в диалог с Министерството на образованието и науката, и благодаря на министър Николай Денков, както и на предишния образователен министър Красимир Вълчев. Целта е да покажем на обществото, че ние не сме по-малко полезни за него, отколкото нашите колеги във висшите училища. Зарадвахме се, когато през декември 2020 г. предишното правителство прие постановление и обяви минимална заплата за асистент, но бяхме страшно разочаровани, че БАН не беше включена в тази категория, коментира акад. Юлиан Ревалски.

Той заяви, че от БАН са готови да поемат допълнителни ангажименти от държавата, за да помогнат с научната си експертиза на обществото.

БАН недоволна от отделеното им в "Бюджет 2022"

Председателят на Съвета на ректорите на висшите училища проф. Анастас Герджиков, който е и ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски", благодари на народните представители от комисията, които отбелязаха на днешното заседание, че "нещата във висшето образование и науката не са така розови, както е в училищното и предучилищното образование".  Той припомни, че от Съвета на ректорите са изготвили заедно становище с Националния браншови синдикат "Висше образование и наука", в което искат увеличаване на средствата за субсидията за издръжка, да има средства за увеличение на стипендиите на докторантите, за увеличаване на средствата за наука и да има компенсации за повишението на цените на електроенергията.

Увеличението на бюджета на Софийския университет "Св. Климент Охридски" е с 4 млн. лв., но с 1,7 млн. лв. тази година са по-малко средствата за увеличение за възнагражденията ни, каза проф. Герджиков.

По думите му това означава, че "няма да може да се постигне този ръст на заплатата на асистента, който да отговаря на заплатата на учителя".

Последвайте канала на

Владимир Василев
1891 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.02.08 | 17:36

1
Ревалски, ко ревеш. С оня Петрунов си лапайте малко

Добави коментар

Водещи новини