Борислав Сандов: България ще бъде осъдена заради атмосферния въздух

  • 27 януари 2022 19:16

  • 413
  • 5
Борислав Сандов: България ще бъде осъдена заради атмосферния въздух
© Булфото (архив)

България ще бъде осъдена в Люксембург за атмосферния въздух повторно и ни грозят огромни санкции, каза в Пловдив пред журналисти вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав СандовБорислав СандовЗавършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност “География”, и е, който бе в града за среща с областния управител Йордан Иванов, предаде БТА.

"Нашата страна вече бе осъдена през 2017 година, тъй като в четири града нивата на замърсяване с фини прахови частици надвишават пределно допустимите норми, сред тях и Пловдив. Въпреки първата санкция, пет години по-късно нещата не са се променили и се очаква страната ни отново да бъде осъдена, с финансови санкции. Освен със здравето си, ще плащаме и с джобовете си. Минималната санкция е около 10 милиона лева, а след това на дневна база текат санкции, които правят около 20 милиона лева на година", поясни екоминистърът.

"Амбицията ми е да не допускаме да плащаме повече от една година. Това е комплексен въпрос и изисква решението на общините. Те имат преки действия за мерките, които трябва да бъдат наложени. Предстои ми да се срещна и с кмета на Пловдив Здравко Димитров, за да обсъдим проблема. Разчитам, че въпреки нашите политически различия с кметовете, ще се намерят начини за действие, защото всички сме задължени да работим за здравето на хората и околната среда", категоричен бе Борислав СандовБорислав СандовЗавършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност “География”, и е.

По думите му може да се работи по различни програми - да се изграждат залесителни пояси, да предотвратяват "кални точки" /зелени зони, в които да се паркира/, да се подменят печки на твърдо гориво. Добър пример е Русе, където нивата на ФПЧ драстично са паднали, след като улиците се мият редовно.

Министърът на околната среда и водите, заедно с областния управител, ще се срещне и с представители на Инициативния комитет в село Белащица, който настоява за затваряне на кариерата над селото. "Наясно съм какво е мнението на хората от Белащица. Ние ще защитим обществения интерес и опазването на околната среда", заяви Сандов.

РИОСВ стартира процедура за нарушенията при "Мелнишките пирамиди"
Обсъдени са с областния управител още и порочните практики за копаене на инертни материали от речните корита от частни фирми срещу ангажимент за почистване на бреговете.

Тема на разговорите е и проектът за Водния цикъл, финансиран от ОП "Околна среда", който се е забавил във времето. "Това забавяне има много детайли - забавени отчуждителни процедури, проведохме срещи с МРРБ, тъй като имаме ангажимент до понеделник да докладваме на ЕК напредъка на проектите. Заради забавяне може да загубим част от средствата. Възможно е да се наложи заради забавянето на проекта да го прехвърлим и за следващия програмен период", каза още Сандов.

 

Валери Зайцев
413 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Аз

2022.01.27 | 20:26

1
Логично. Наши далаверазжии, като бобочетата, вкарват на Европа боклука у нас и Европа им плащат. После ни глобяват заради мръсния въздух от изгарянето на този боклук и един вид си взимат парите обратно. Но не от бобочетата и подобни, а от българския народ.
КЗЛ

2022.01.27 | 22:01

4
Хапвай кренвиршчета, пийвай ракийка и не му мисли.
Да

2022.01.27 | 20:28

2
А такааа. А от изгарянето на този боклук сме на първо място по смъртност в ЕС. Само да отбележа: И преди КОВИД пандемията, пак си бяхме първи по смъртност.
БайГан

2022.01.27 | 20:39

3
да се забрани смилянския боб със закон и всички газодобивни култури ...щото европеиците не изпускат газове или ако го правят не е шумно и никой не ги чува ....само надушва.... имигрантите от близкия изток започнаха да им монтират на катализатори може и заради това да е
ТУНЕЛ

2022.01.27 | 23:55

5
НА ПЕТРОХАН КОГА

Добави коментар

Водещи новини