РИОСВ стартира процедура за нарушенията при "Мелнишките пирамиди"

  • 14 януари 2022 15:42

  • 414
  • 1
РИОСВ стартира процедура за нарушенията при "Мелнишките пирамиди"
© Булфото (архив)

„РИОСВ – Благоевград започна административнонаказателно производство по реда на Закона за защитените територии за констатираните нарушения при Мелнишките пирамиди, информират от Министерството на околната среда и водите. 

"Прокуратурата и полицията също проверяват случая за наличие на данни за извършено престъпление по Наказателния кодекс, а МОСВ ще осъществи правомощията си за извършеното административно нарушение“. Това заяви вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав СандовБорислав СандовЗавършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност “География”, и е при проверка на място в защитената територия. Според министъра това ще доведе до санкция за фирмата, притежаваща строителната техника, която е заснета на мястото на извършеното нарушение.

Борислав Сандов съобщи за натиск от инвеститор върху РИОСВ-Смолян

„Няма да оставим в България да се унищожава природното наследство, защото това е най-добрата основа за правене на туризъм и ние сме длъжни да го завещаем на следващите поколения“, изтъкна министърът и добави, че „Мелнишките пирамиди“ са уникално място и трябва да го пазим и съхраняваме, а не заради нечии интереси да се унищожава. По думите му туристите идват в Мелник заради природното и културно богатство, а не защото има изградени паркинги.

В края на миналата година по сигнал на министър Сандов беше установено нарушение в защитена територия – природна забележителност „Мелнишки пирамиди“, което попада и в две защитени зони по НАТУРА 2000. Тогава министърът веднага разпореди проверка на РИОСВ – Благоевград и ресорните институции.

„Ще продължаваме да следим. За този случай разбрахме от подаден сигнал. Очакваме и други ваши сигнали, за да може да реагираме. Това е нашата работа и ние сме готови да я свършим“, категоричен е министър Сандов. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
414 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ваня

2022.01.17 | 15:06

1
Сандов няма ли да се успокои вече!? Става смешен с глупавите му изказвания ...

Добави коментар

Водещи новини