Водещите новини! Спират „Северен поток“ 2? Цацаров каза защо е оставката; Гешев – защо се бавят с „Барселонагейт“ и кюлчетата (и още…)

  • 27 януари 2022 18:46

  • 4627
  • 0
Водещите новини! Спират „Северен поток“ 2? Цацаров каза защо е оставката; Гешев – защо се бавят с „Барселонагейт“ и кюлчетата (и още…)
© Getty Images

*** Водещите вечерни новини на 27 януари ***

 

Германия и САЩ предупредиха Русия, че ако нахлуят в Украйна, могат да спрат изграждането на ключовия за бившата съветска република газопровод „Северен поток“ 2, предава БиБиСи.

Говорител на Щатския държавен департамент заяви, че газопроводът няма да бъде завършен, ако Русия предприеме инвазионни действия.

Предназначението на спорния енергиен проект е да удвои газовия поток и да преминава директно от Русия към Германия под Балтийско море.

„Северен поток“ 2 може да бъде спрян заради напрежението между Русия и Украйна

***

Главният прокурор потвърди, че по време на изслушването му днес пред евродепутатите от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Брюксел, е бил питан за досъдебното производство, познато като "Барселонагейт", и за разследването на снимките с кюлчета злато и банкноти евро, за които се твърди, че са от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов.

Гешев разкри защо се бавят разследванията по "Барселонагейт" и златните кюлчета

***

Всеки ден чета критики за моята отговорност. Ивайло Мирчев от "Да, България" обвини мен и действащия главен прокурор за всички неудачии в енергетиката – това ми дойде в повече. Ако аз съм една от причините корупцията на цъфти, аз подавам оставка. Освобождавайки терена на тези, които ме обсипват с критики – им давам възможност да покажат какво могат“.

Цацаров разкри пред депутатите защо подава оставка

***

Сотир Цацаров: Не желая да разговарям с Кирил Петков

***

„Заличава се постигнатият напредък в България по отношение върховенството на закона“. 

Това заяви главният прокурор Иван Гешев от Брюксел.

Гешев е притеснен, че напредъкът във върховенството на закона се заличава

***

„В Плана за възстановяване и развитие главният прокурор няма да бъде само с Господ на главата му, ако успеем да направим това, което сме заложили. Ще има съдия, който временно ще изпълнява временна роля на прокурор и след това ще може да се върне като съдия. Не ни трябва четвърто ниво в Прокуратурата, а тя да работи“ обясни министър-председателят.

Петков от Брюксел: Намерението ни е главният прокурор да стане администратор

***

Междувременно, хората в риск остават на студа и произвола на съдбата.

Омбудсманът предупреди, че центрове за хора в риск затварят врати заради сметките за ток и газ

***

„Дълга и конструктивна среща“. Така финансовият министър Асен Василев определи Националния съвет за тристранно сътрудничество, който се проведе дистанционно.

Асен Василев: Ще нанесем няколко малки корекции в бюджета за 2022 г.

***

Позицията на всички държави-членки в ЕС е единна и се изразява в намаляване на напрежението и деескалация на конфликта. По думите ѝ от румънска страна е постъпило предложение всички външни министри на държавите-членки на ЕС да посетят Киев, което би бил един сигнал, че в действителност се търси намаляване на напрежението.

МВнР има готовност да евакуира българите в Украйна

***

Федералната прокуратура в Германия съобщи, че е обвинила в шпионаж гражданин на Русия, работил в германски университет. Задържаният през юни м.г. Илнур Н. е заподозрян, че е предавал на руското разузнаване информация за европейски космически технологии и по-специално за ракетата "Ариана", съобщава БТА.

Прокуратурата в Германия обвини в шпионаж гражданин на Русия

***

Американският отговор е предаден на президента Владимир Путин, рано е за заключения, необходимо е време за анализиране на документа", заяви Дмитрий Песков и допълни:"Не може да се каже, че нашите съображения са били отчетени или че е била демонстрирана готовност да бъдат отчетени нашите притеснения", предаде БНР.

Дмитрий Песков: Американският отговор на руските предложения не дава поводи за оптимизъм

***

Писмените отговори, които САЩ и НАТО са предоставили, не отговарят на исканията за сигурност и основните опасения на Русия относно разширяването на военния алианс на изток. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, предава CNN.

Лавров: Отговорите на НАТО и САЩ не отговарят на опасенията ни

***
 

Novini.bg
4627 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини