Таня Маринова: По-добре е НИМХ да бъде към МОН, защото сме научна организация

  • 25 януари 2022 09:19

  • 973
  • 1
Таня Маринова: По-добре е НИМХ да бъде към МОН, защото сме научна организация
© БНТ

От Националния институт по метеорология и хидрология са отправили отворено писмо до министър-председателя Кирил Петков, в което поставят въпроси, свързани с прехвърлянето на НИМХ от Министерството на образованието и науката към Министерството на околната среда и водите. От института недоумяват защо се налага това преместване.

"За нас мотивите затова преместване са неясни. Откакто напуснахме БАН и преминахме към Министерството на образованието имаме изключително добри резултати. По-добре е НИМХ да бъде към МОН, защото сме научна организация", коментира в "Денят започва" Таня Маринова, заместник-директор на Националния институт по метеорология и хидрология.

Образователният министър с първи коментар по казуса с НИМХ

По думите ѝ, ако бъдат прехвърлени към МОСВ, ще имат проблем и няма да могат да работят по международни проекти.

"Ние от години имаме добри взаимоотношения с МОСВ и предоставяме всичко онова, което ни разпорежда нормативната уредба. Общо 8 министерства и техни подразделения обслужваме. Да се обвързваме само с МОСВ не е редно", допълни Таня Маринова.

Тя отбеляза, че мястото на НИМХ е в образователното министерство.

"Даже не знаем какво възнамерява да направи правителството. Не съм сигурна, че пак ще бъдем поканени, но за нас нищо не се споменава. Ние бихме искали да участваме в дискусията, защото по този начин се уточнява статутът на НИМХ", каза още Таня Маринова.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
973 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
1

2022.01.25 | 09:34

1
Писна ми от вас, крадци некомпетентни.

Добави коментар

Водещи новини