Министър Лорер: Причините за инвестициите трябва да са икономически, а не геополитически

  • 22 януари 2022 21:22

  • 1150
  • 0
Министър Лорер:  Причините за инвестициите трябва да са икономически, а не геополитически
© Булфото (архив)

"И електричество, и газ са покрити от настоящите компенсации. Всички проблеми в обществото са адресирани максимално бързо. Програмата за компенсации за газ е 140 млн. лева за декември и януари. Надяваме се така потребителите да имат спокойна зима. Приоритетите ни са в образованието - безплатни детски градини, ясли, учителски заплати с 25% над средната, инвестиции в базова инфраструктура, енергетика, ЖП, пристанища. Също така 710 лева минимална работна заплата". Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел ЛорерДаниел ЛорерДаниел Лорер завършва компютърни науки и бизнес управление в университета в Тел Авив. Утвърждава за "Офанзива".

Според него поетапният план за управление на COVID кризата е много ясно структуриран. "Ако се наложи сме готови да изпълняваме всички мерки за ниво 4 по области", каза министърът.

Относно ББР той смята, че е необходимо ново лице, което условно наричат "Нямате нужда от човек в ББР". "Ще представим програма, насочена към производителите на розово масло. Ще бъде свързана с тяхната продукция", обяви той. И уточни, че много му се иска българското зеленчуково производство да нарасне значително, защото добавя стойност към българското земеделие.

Лорер смята, че причините за инвестициите трябва да са икономически, а не геополитически. Относно реформите във Фонда на фондовете той сподели, че с ББР ще работят много близо и ще разпределят функциите си. "Една от функциите на Фонда на фондовете ще бъде да помага в управлението на оперативните програми. Надеждата ми е, че лятото ще видим и първия транш по Плана за възстановяване и устойчивост.

По темата с ин хаус процедурите министърът подчерта, че те са коренът на корупционните проблеми у нас. "Проблемът при тях е липсата на одитен, съдебен и следователски контрол. Някои инструменти ще бъдат изключвани, за да не се злоупотребява с тях. Министерството на иновациите разполага с около 6 млрд. за целия период - 6,7 или 8 години", каза още Лорер.

Министър Лорер се срещна с ръководството на Фонда на фондовете

"Нарушенията ги бяха установили още през лятото. Пример е Експото в Дубай, където се представихме меко казано неадекватно" посочи той. И информира, че няма причина да не се случи завод за електромобили у нас и най-вероятно лятото ще бъде направена първа копка.  

"Изключително важно е за нас е темата за отношенията със Северна Македония да бъде многопистова и да развиваме добросъседска икономика. Бързото придвижване между двете столици е необходима предпоставка за нормализиране на икономическия оборот". И увери, че изпълнението на новия бюджет ще бъде много добре осигурено финансово.

По думите му Македония няма да приключи процеса на присъединяване докато не гарантира за правата на българите. "Ако инвеститорите имат ясното усещане, че България се движи по пистата на правова държава, ще бъде най-сериозното отпушване на инвестиции у нас", сподели той. И допълни, че приходите в бюджета ще бъдат значителни.
 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1150 0

Свързани новини

Водещи новини