Водещите новини! НАТО разясни къде са разположени изнесените сили в Източна Европа; българският отговор на Москва (и още…)

  • 21 януари 2022 19:08

  • 2529
  • 1
Водещите новини! НАТО разясни къде са разположени изнесените сили в Източна Европа; българският отговор на Москва (и още…)
© Getty Images

*** Водещите вечерни новини на 21 януари ***

 

Изнесените многонационални бойни сили на НАТО са разположени в Естония, Литва, Латвия и Полша. Това показват данни, разпространени днес от пакта, предаде БТА.

"НАТО е отбранителен съюз, а разгръщането на нашите сили е съобразено с международните задължения", допълват от Алианса. Уточнява се, че изнесеното присъствие на изток е разгърнато от 2016 г. заради агресивните действия на Русия срещу Украйна.

НАТО разясни къде са разположени изнесените сили в Източна Европа

***

България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор, ставайки член на НАТО. Това заяви премиерът Кирил Петков от трибуната в НС по повод информацията, че Русия настоява силите на НАТО да напуснат Румъния и България.

"Вашингтонският договор не предвижда втора категория страни-членки, за които колективната отбрана да се прилага избирателно или в ограничен обем", допълни той.

Кирил Петков за Русия и НАТО: България е суверенна държава, направила избора си

***

От Президентството разпространиха позицията на държавния глава Румен Радев по отношение на искането на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България.

„Настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България е неприемливо и безпредметно. В страната ни няма постоянно базирани съюзнически контингенти и бойна техника.

Суверенното решение за подобно постоянно присъствие или временно разгръщане принадлежи на България, в съответствие със съюзните ни ангажименти.

Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било".

Президентът към Русия: Не приемаме ултиматуми!

***

Министерството на отбраната стана поредната българска институция, която остро разкритикува искането на руското МВнР силите на НАТО да се изтеглят от България и Румъния.

В своя позиция от военното ведомство подчертаха, че поведението на Москва трудно може да се впише в рамките на усилията за разрешаване на проблемите и намаляването на напрежението по източния фланг на НАТО. Ултимативният подход, от друга страна, не просто е неконструктивен, но би довел до последваща ескалация, от която никой в крайна сметка няма интерес, се посочва още в прессъобщението.

Министерството на отбраната: Ако Русия има притеснения, да ни ги сподели

***

Призоваваме Руската федерация да проявява уважение към осъзнатия външнополитически избор на Република България.

Цитира се и решение на Конституционния съд, според което „войските на политически или военен съюз на държави - членки на този съюз или на съюзни държави, по ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България международен договор с политически или военен характер, не са чужди войски по смисъла на чл. 84, т. 11 от Конституцията, ако преминаването или пребиваването им през територията на страната е свързано с изпълнение на съюзнически задължения“.

Ето официалната позиция на Външно министерство:

МВнР отговори на Москва: Уважавайте осъзнатия външнополитически избор на България

***

Някой ще поиска ли среща с руския посланик, както искат с американския? Или за руснаците, сме свикнали, че може всичко?

Ако не сте разбрали, Русия се опитва да извива ръцете на горе-долу половината свят, като за целта използва заплахата от война. 

Те казват, че нямат намерение да нападат, но те така са казвали и трийсет и девета година за Финландия, пък…

Грозни двойни стандарти (или как протестите бяха само за загрявка)

***

Министерството на външните работи на Румъния отхвърля като неуместни и лишени от всякакво основание изявленията на министерството на външните работи на Руската федерация за военното присъствие по Източния фланг на НАТО.

Румъния отговори на Русия за искането за изтегляне на силите на НАТО

***

Само Костадинов видя проблема не в Русия, а в НАТО…

Костадин Костадинов посочи чия е вината за напрежението в региона

***

Финансовият министър Асен Василев изрази за пореден път увереност, сега в интервю за агенция Ройтерс, че България ще влезе в Еврозоната през 2024 г.

Асен Василев пред Ройтерс: Приемаме еврото през 2024 г.

***

София преминава в Етап 3 на новия план за справяне с COVID-19. Част от мерките ще влязат в сила от 24 понеделник, а други - от 27 януари. Това решение е взето на заседанието на Областният съвет по здравеопазване. 

- обектите и дейностите с обществено значение ще работят на 50% от капацитета си 
- въвежда се работно време до 22:00 часа и задължителен зелен сертификат за казината, заведенията за хранене и развлечение 
- режим на обучение за учениците от 1 до 12 клас от 24 януари:

Затягат COVID мерките в София, в етап 3 е

***

За десетки жертви при две атаки, извършени от "Ислямска държава" (ИД) в Ирак и Сирия, съобщи израелският в. "Аарец".

"Днес бойци на радикалната мюсюлманска групировка  взривиха две коли бомби пред затвор в североизточния сирийски град Ал Хасака и се опитаха да освободят затворниците. Командир на контролиращите този регион на близкоизточната страна Сирийски демократични сили заяви, че в хода на боевете са убити най-малко 23-ма терористи. Кюрдската милиция даде седем жертви", допълни медията.

ИД извърши две атаки в Ирак и Сирия. Десетки убити

***

 

Последвайте канала на

Novini.bg
2529 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.01.21 | 20:16

1
Днешното правителство- комунисти дойдоха на власт с ЛЪЖА и благодарение на финансовата подкрепа на мафиоти избягали от закона в държавата! Румен Радев про руски настроен избран с манипулации с машинен вот загуби комисионна от сделката Грипен...яхна протеста 2021 организиран от криминалния контингент...Кирил Петков син на окръжен на БКП изнесъл в Канадска банка през Австрия близо 160 млн долара в началото на 90те..Асен Василев фалира фирма в Великобритания....Корнелия Нинова...опитна в източването на фирми в началото на 90те ...всичко започна преди 2-3 години когато Българското правосъдие подгони Цв.Василев и Васил Божков ..закрилниците и финансови магнати, които подпомагат БСП през годините ....и започнаха с компромати и откровени ЛЪЖИ ...снимки ....вили в чужбина и се стигна до канибализъм ....сега стана ли ви ясно уважаеми кой Ви управлява в момента ....МАФИЯТА !!!!!

Добави коментар

Водещи новини