Румъния отговори на Русия за искането за изтегляне на силите на НАТО

  • 21 януари 2022 15:56

  • 6332
  • 7
Румъния отговори на Русия за искането за изтегляне на силите на НАТО
© Novini.bg

Министерството на външните работи на Румъния отхвърля като неуместни и лишени от всякакво основание изявленията на министерството на външните работи на Руската федерация за военното присъствие по Източния фланг на НАТО. Това се посочва в прессъобщение на румънското МВнР, след като Москва поиска изтегляне на силите на НАТО от Румъния и България, предаде Аджерпрес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13301

Министерството на външните работи на Румъния напомня, че присъствието на НАТО в съюзническите държави е строго отбранителна реакция на все по-агресивното поведение на Руската федерация в Източното съседство, най-вече след 2014 г., когато украинската територия Крим бе незаконно окупирана от Русия. Това поведение продължава да се засилва сега, въпреки опитите на НАТО да се ангажира в конструктивен диалог, отбелязва румънското МВнР.

Русия иска силите на НАТО да напуснат Румъния и България

През декември м.г. Русия е поискала юридически обвързващи гаранции от НАТО да спре разширяването си и да се върне в границите си от 1997 г. Днес руското външно министерство уточни, че тъй като България и Румъния не са били членки на НАТО към 1997 г., искането на Русия към алианса да изтегли чуждестранните сили, техника и въоръжения, засяга и тези две страни.

Това искане вече бе отхвърлено без съмнение като неприемливо от страна на НАТО както публично, така и в рамките на диалога НАТО-Русия и САЩ-Русия. Подобно искане е неприемливо и не може да бъде предмет на преговори, посочва румънското МВнР.

Съюзниците заявиха твърдо, че ще продължат политиката на укрепване на сигурността и колективната отбрана, включително чрез присъствието на войници на НАТО на територията на източните съюзници.

Заедно със своите съюзници Румъния ще продължи да подкрепя твърдо, с аргументи, основаващи се на развитието на ситуацията със сигурността в Източното съседство, важността на укрепването на Източния фланг. В този смисъл румънските власти приветстваха неотдавнашните изявления на САЩ и Франция за намерението за разполагане на военни сили в Румъния в рамките на позицията за възпиране и съюзническа отбрана.

ГЕРБ с декларация заради Русия и НАТО

Същевременно Румъния изразява надежда, че откритият процес на диалог с Руската федерация в този период ще продължи и ще доведе до деескалация на ситуацията в полза на цялото евроатлантическо пространство.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
6332 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2022.01.21 | 18:54

7
Както винаги Русия е нагла. Продължава да живее с господарските представи на изпарилия се СССР.

2022.01.21 | 16:19

1
А нашите пyткoгъ.зи кoпейкаджий начeло с пРeзидента мълчaт.

2022.01.21 | 18:20

6
трол радев е американски слуга, виждаш ли как си личи , че си тъп трол

2022.01.21 | 16:44

2
Обзалагам се , че следващият премиер ще е Костадинов ! САЩ губят , РУСИЯ побеждава !
ха дано ама

2022.01.21 | 17:53

5
ти знаеш продължението, нали
БАИ УЙ

2022.01.21 | 16:54

3
РУСНАЦИТЕ ОКУПИРАЛИ КРИМ , А АМЕРИКАНЦИТЕ НАПРАВИХА ,, ДЪРЖАВА В ДЪРЬАВАТА ,, СЪРБИЯ ,, КОСОВО ,, ЗАБРАВИХ ТЕ ЛИ ПОДЛОГИ НАТОВСКИ , НЕ НИ ТРЯБВАТ НАТОВСКИ ВОЕННИ ТУК ,
бай уй

2022.01.21 | 17:52

4
ти си голяма потка

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини