Установиха поредно замърсяване на околната среда от ТЕЦ „Бобов дол“

  • 18 януари 2022 17:07

  • 2381
  • 3
Установиха поредно замърсяване на околната среда от ТЕЦ „Бобов дол“
© МОСВ
Слушай новината Слушай новината

Експерти от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ – Благоевград, РИОСВ-Благоевград, РИОСВ-София, и Регионална Лаборатория на ИАОС в града извършиха проверка по сигнал от рибари за замърсяване на водите на река Струма, съобщават от Министерство на околната среда и водите.

Според сигнала мястото на замърсяването е при моста за с. Покровник, общ. Благоевград. След обход в района на участъци с обща дължина около 25 км по река Струма и нейните притоци Рилска и Джерман проверяващите са установили, че водите са мътни, със специфичен сиво-черен цвят, а източникът е ТЕЦ „Бобов дол“.

Миризма на сяра се усеща в района на ТЕЦ „Бобов дол“

Замърсяването на Струма е станало чрез река Разметаница, десен приток на р. Джерман, която е ляв приток на р. Струма в която се заустват отпадъчни води от дейността на ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД. Дружеството е титуляр на Комплексно разрешително, съгласно което може да зауства в р. Разметаница пречистени отпадъчни води. В случая водите на реките Разметаница, Джерман и Струма са замърсени от заустване на отпадъчни води от ТЕЦ „Бобов дол“, с изключително високо съдържание на замърсители.

Извършено е контролно пробонабиране на двете места на заустване, съгласно разрешителното, а именно: пункт №1 – заустване от водоотвеждащ канал след ПС избистрени води в р. Разметаница и Пункт №2 – заустване от водоотвеждащ стоманобетонен канал след разпределителна шахта- площадка за утаяване на отпадъчни води, разположена на територията на ППС „Черно езеро“ в р. Разметаница.

След получаване на резултатите ще бъдат предприети действия по компетентност за ангажиране на административно – наказателна отговорност. Междувременно Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС) към МОСВ е започнала преразглеждане и актуализиране на комплексното разрешително на ТЕЦ „Бобов дол“ заради установено системно замърсяване на основание на Закона за опазване на околната среда.

„Целта на процедурата е въвеждане на нови изисквания и условия в разрешителното, които да гарантират спазване на нормите, а искането към ИАОС е отправено от контролиращите звена на МОСВ – РИОСВ и Басейновата дирекция в Благоевград“, каза вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов след като вчера изненадващо посети ТЕЦ „Бобов дол“ и ТЕЦ „Република“.

Той изтъкна, че през годините лично е подавал множество сигнали заради емисии от комина на ТЕЦ „Бобов дол“ без сероочистваща инсталация и винаги получавал един и същ отговор от РИОСВ – че поради възникнала авария се е наложило използването на този комин. Министър Сандов припомни, че срещу много ТЕЦ в България има немалко сигнали от граждани за замърсяване на околната среда, извършват се постоянно и проверки от институциите.

„България има наказателни процедури от ЕК, свързани с дейността на ТЕЦ. Срещу страната ни е заведено дело в съда в Люксембург по отношение на наднормени нива на серен диоксид в района на Гълъбово. Затова ние ще предприемем действия срещу замърсителя“, категоричен е министърът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2381 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.01.18 | 17:20

2
ох как ще изреве правителството март месец когато тълпите видят истината!
Agent 007

2022.01.18 | 21:43

3
Trudno proglejdat.

2022.01.18 | 17:19

1
Дърпай шалтера или продавай ще живеем на зелена енергия или внос!

Добави коментар

Водещи новини