Водещите новини! Зеленият сертификат за преболедуване остава, откриха разчленено тяло в парк в София (и още...)

  • 15 януари 2022 19:18

  • 4763
  • 7
Водещите новини! Зеленият сертификат за преболедуване остава, откриха разчленено тяло в парк в София (и още...)
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Водещите новини от деня - 15 януари.

Проф. Сербезова: Сертификатите на базата на преболедуване остават

Към настоящия момент сертификатите на базата на преболедуване остават, пояснява във страницата си във Фейсбук министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

Проф. Сербезова допълва: "Разбира, че се спекулира с много теми в нашето общество и не може да се опровергава всичко, което е погрешно интерпретирано (че то време няма да стигне...), но темата за здравето е много чувствителна и затова искам да внеса това уточнение".

Проф. Сербезова: Сертификатите на базата на преболедуване остават

У нас: Северен централен район вече е на прага на локален локдаун

Части от страната са застрашени от влизане в четвъртия етап от правителствения план за борба с пандемията. Това са районите, в които са заети над 80% от интензивните легла. Северен централен район вече е на прага на локален локдаун, тъй като са запълнени 75,8% от интензивните легла.

В Русе в двете университетски болници са пълни 80% от интензивните легла. 

Какво означава достигането до четвърта степен от правителствения план? Тогава ще бъдат затворени всички обществени обекти, ще работят само магазини, аптеки, дрогерии, банки, пощенски станции и куриерските услуги. Всички ученици преминават на онлайн обучение, без най-малките. За тях ще се решава в зависимост от ситуацията в региона и дали са осигурени достатъчно легла в детските отделения.

Математически модел ще предупреждава хората, че е възможен такъв локален локдаун, минимум пет дни преди въвеждането му.

У нас: Северен централен район вече е на прага на локален локдаун

Повторно заразени с коронавирус не излизат в системата на здравните инспекции

Здравни инспектори алармират за проблем - повторно заболели от коронавирус не излизат в списъците им, предаде бТВ.

От октомври досега в област Перник например новите случаи не са спадали под 500 на 100 000 души. От здравната инспекция вече отчитат как са се отразили празниците на разпространението на заразата.

"Мога да направя едно сравнение, да речем, в рамките на 3 седмици от 600 на 100 000 отиваме към днешна дата на 1104 на 100 000", казва д-р Росица Иванова, директор на "Надзор на заразните болести"- Перник.

Оттам признават за недостатък в системата, който пречи всички болни да бъдат регистрирани и открити. Оказва се, че повторно заразените не излизат като такива, а инспекторите разчитат на съвестта на заболелите, за да подадат сами информация.

Повторно заразени с коронавирус не излизат в системата на здравните инспекции

Денков: Новата учебна година може да започне по-рано

Омикрон вълната ще донесе повече болни деца. Новото е, че всичко се развива много по-бързо. Обучението продължава в клас. Амбицията е да завършим срокът с децата в училище. В момента единственият голям риск е да не би да почнат много бързо да се пълнят болниците и интензивните легла. Ако има някъде заразен ученик, затваряме паралелка, не цялата страна. Това коментира министърът на образованието акад. Николай Денков в ефира на БНТ.

Около 88% около Коледа бяха в училище. Сега малко повече са вкъщи, така че има някакъв уплах. Почти 50% от учителите са ваксинирани. Щадящите тестове успяват да предпазят от големи клъстери със заразяващи. Те са необходими, но не могат да решат изцяло проблемът. Според мен е по-добре да бъдат два пъти седмично, но към момента нямаме толкова тестове, добави той.

Денков: Новата учебна година може да започне по-рано

Кирил Петков: Задължени сме да върнем климата на разбирателство със Северна Македония

Министър-председателят на Р България Кирил Петков направи изявление по повод 30-тата годишнина от признаването независимостта на тогавашна Република Македония.

Изявлението на премиера беше публикувано в официалната Фейсбук страница на Министерския съвет.

"Днес се навършват 30 години от признаването независимостта на тогавашна Република Македония. На 15 януари 1992 правителството на Филип Димитров беше първото, защитило правото на македонските ни приятели да имат собствена държава. Така България показа, че иска да има истински отношения на добронамереност и диалог между нашите две държави. Днес ние сме задължени да върнем климата на разбирателство между нас. Защото заедно можем повече", заявява Кирил Петков.

Кирил Петков: Задължени сме да върнем климата на разбирателство със Северна Македония

В писмо до парламента омбудсманът посочи шест стъпки за по-справедливи пенсии

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до председателя на Народното събрание Никола Минчев и председателите на парламентарните комисии по труда, социалната и демографската политика и по бюджет и финанси – Искрен Арабаджиев и Любомир Каримански, в което им представя най-острите проблеми на пенсионерите, потърсили съдействие от обществения защитник, свързани с пенсиите им. Становището е изпратено и до министъра на финансите Асен Василев, както и до социалния министър Георги Гьоков. 

В позицията си до парламента проф. Ковачева посочва шест стъпки за по-справедливи пенсии. Тя е категорична, че са необходими конкретни законодателни промени, които да бъдат обсъдени при разглеждане на Законопроекта за удължаване до 31 март 2022 г. на действието на разпоредби на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г.

Диана Ковачева информира, че в институцията на омбудсмана се жалват множество пенсионери, основно от ниския размер на пенсиите и проблемите при тяхното осъвременяване, като само от началото на 2022 г., за по-малко от две седмици, сигналите са стотици. Основното притеснение на голяма част от хората, както вече стана ясно, е заради крайната сума, получена след служебното преизчисляване на пенсиите от 25 декември 2021 г., за много от тях тя е по-ниска, в сравнение с изплатената им през последните месеци на м.г.

В писмо до парламента омбудсманът посочи шест стъпки за по-справедливи пенсии

Разчленено тяло е открито в парк в София

Намериха човешки останки в парк „Въртопо” в София. Сигналът е подаден тази сутрин от граждани, потвърдиха от МВР.

Разчленено тяло е открито в парк в София

Цунами връхлетя Тонга след изригването на вулкан

Цунами връхлетя тихоокеанския архипелаг Тонга, след изригването на подводен вулкан. Съобщава се за огромни приливни вълни, надхвърлящи един метър, по данни на Австралийската метеорологична служба.

Благодарение на издаденото по-рано предупреждение за цунами, много хора са потърсили убежище на високо.

Цунами връхлетя Тонга след изригването на вулкан


 

Константин Тодоров
4763 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Анонимен

2022.01.15 | 21:09

1
10 години ГЕРБ РЕШАВАШЕ ПРОБЛЕМ, СЛЕД ПРОБЛЕМ и вече 10 месеца СЕ СЪЗДАВА ПРОБЛЕМ, СЛЕД ПРОБЛЕМ!
Недялко

2022.01.15 | 21:39

2
Не виждате ли, че Лицето Асена Сербезова, наречено здравен министър, не е завършила медицина. Тя е фармацефт, а и сигурно получава много допълнителни, за да води тази грозна политика, с която се дискриминират бизнеси и хората не могат да се приберат свободно по домовете си без да платят грозния рекет по тестове (които са доказано нерентабилни)...Но всичко е в угода на ЕС...гледайте и знайте, че каквото става в Германия, Италия, Испания...ще дойде и при нас...Народът е казал, че “ако мечката играе у съседите, тя непременно ще дойде и у нас” ...Вън от ЕС за да си отдъхнем, защо нашите политици не си зададат въпроса защо има толкова много неутрални държави локализирани на Европйския континент, но не искат да бъдат част от политическото пространство на ЕС?...ние не трябва да обираме пешкира и плащаме за греховете на чуждите нации...ДОЛУ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

2022.01.16 | 03:45

5
абсолютно !

2022.01.15 | 22:32

3
Зеленият сертификат ще отпадне. Денков и Сербезова в парка.

2022.01.15 | 22:39

4
Оная тъборетка петкова сега къде си е навряла зеления сертификат.
Дфгггх

2022.01.16 | 04:46

6
Зеленият сертификат трябва да отпадне по най бързият начин
Руми

2022.01.16 | 05:42

7
Няма да отпадне зеления сертификат!!!Не желаем да общуваме с антиваксъри!!!!! Анонимен ще изчеткаш напълно от писане ! Хвани се на работа лайно миризливо!!!!!Или по добре си стой в пещерата!!!!!!!Чао!Отивам на работа !!!??Дано днес не срещам тъпаци като теб,!!!

Добави коментар

Водещи новини