Над 450 жалби са подадени в съда срещу изискването за зелен сертификат

  • 13 януари 2022 19:23

  • 2095
  • 6
Над 450 жалби са подадени в съда срещу изискването за зелен сертификат
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Над 450 жалби са подадени в съда у нас срещу зеления сертификат. Това става ясно от отговор на Здравното министерство по запитване на bTV.

Юристи са категорични, че документът не нарушава Конституцията и не води до дискриминация.

Проф. Сербезова: Не, зеленият сертификат не е дискриминация

Доцент Христо Христев е преподавател по право на Европейския съюз в юридическия факултет на Софийския университет. Категоричен е, че изискването за зелен сертификат не води до дискриминация и разяснява, че част от правата ни са абсолютни, но други не са.

„Правото на равно третиране не е абсолютно право, то може да бъде ограничавано в определени условия при разумен баланс между тези цели от обществен интерес, с които вие установявате ограниченията“, коментира той.

Зеленият сертификат не е само за ваксинирани, а се полага и за боледували, както и за хора с отрицателен тест, казва доц. Христев.

„За мен е много ясно, че ние имаме мярка, която цели да гарантира живота и здравето на един значителен кръг от хора, много повече отколкото всеки от нас взет отделно в упражняването на едни или други негови права“, допълва той.

Същото мнение споделя и адвокат Адела Качаунова, която е директор на програмата за правна защита на Българския хелзинкски комитет. „Освен това е важно за какво се изисква зеленият сертификат. И той не се изисква за достъп до основни услуги като хранителни стоки и публичен транспорт“, казва тя.

Протести срещу сертификата имаше на много места в Европа. Във Франция още през лятото на 2021 г. съдът излезе с решение, че документът не нарушава конституцията на страната.

У нас има над 450 жалби срещу заповеди на здравния министър, с които се въвежда изискването за предоставяне на сертификата. В по-голямата част от образуваните производства жалбите са оставени без разглеждане и са прекратени. По останалите се очаква произнасяне на съда.

Мая Йорданова
2095 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2022.01.14 | 02:47

6
Ами да, концлагера е бил доброволен, на държавна издръжка, имаш избор през комина или в трапа, истински демократичен рай. За общата сигурност на райха.

2022.01.13 | 23:47

5
Можете да налагате ограничения за определен случай и за определено време. Например можете да затворите определен ресторант за ден, но не всички ресторанти до второ нареждане.

2022.01.13 | 23:44

4
Ами нямате право да налагате ограничения, извън държавните болници.
Българин

2022.01.13 | 20:13

3
КОНВЕНЦИЯ за защита на правата на човека и на човешкото достойнство във връзка с прилагането на постиженията на биологията и медицината: Член 2 (Върховенство на човека) Интересът и благото на човека имат предимство над интереса на обществото или този на науката.
44

2022.01.13 | 19:45

2
Да си еват майката не са никакви адовкати а платени палячовци, като редактора на този сайт
..

2022.01.13 | 19:45

1
Да си евтт майката не са никакви адовкати а платени палячовци, като редактора на този сайт

Добави коментар

Водещи новини