Казусът България и РС Македония: Ами нашият национален интерес?!

  • 08 януари 2022 16:09

  • 8654
  • 5
Казусът България и РС Македония: Ами нашият национален интерес?!
© AlternativataBG/ Novini.bg

Северна Македония в ЕС незабавно - българите живеещи там в постюгославски концлагер, пише в пост историкът Кирил Илиев. 

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 378

Пак се вдигат страстите относно възможността Македония да стартира преговори с ЕС и позицията на България по този въпрос. Завъртя се и латерната с клишето за нашия национален интерес да пуснем държавата с най-антибългрските държавни позиции, държавата, която от години възпитава своите граждани, че българите са татари, убийци, окупатори, фашисти и нацисти, които по силата на историческа несправедливост са им взели Пиринска Македония.

Ангел Джамбазки обясни какво следва, ако на КСНС има отстъпление за Северна Македония

Сякаш нашият национален интерес не е на първо място - да се погрижим за живота и достойнството на българите живеещи там, а за европейската перспектива на българофобите и сърбоманите, които крещят с пълно гърло лъжата, че сме им забранили да бъдат македонци...

Но нека поразсъждаваме. Когато опитни политици и демагози ни казват накъде да гледаме, те всъщност ни казват и накъде да не гледаме.

"Блумбърг": Българският премиер обеща да сложи край на блокажа с РС Македония

Ето какво ни казват:

Гледайте бизнес проектите, които ще направим с Македония щом стане част от ЕС и парите, които ще потекат - недейте да гледате фалшивата история, която югославските комунисти написаха и наложиха там с цел да заличат българската такава. Не обръщайте внимание, че историята в Македония така е пренаписана, че да представи българина като най-голямото зло за македонеца. И пропуснете факта, че в днешна Северна Македония брутално претопиха историческата наука до нивото на идеология създадена с една цел - завинаги да забие клин между българи и македонци.

Гледайте инфраструктурата, която ще създадем - недейте да гледате, че българите в Северна Македония живеят като евреи в нацистка държава (по думите на големия българин от Велес Драги Каров). Европейският съюз е вероятно панацея и ще излекува всички травми на югокомунизма, вижте в България каква прекрасна лустрация направихме и в каква модерна и демократична държава сме се превърнали.

Гледайте икономическите връзки - недейте да гледате, че не се спазват елементарните човешки права на хората с българско самосъзнание там. Забравете, че властите в Македония хвърлиха в затвора Спаска Митрова и отнеха нейното бебе, само защото бе българка. Забравете, че певецът Васил Гарванлиев получи смъртни заплахи, защото разкри за българското си гражданство. Забравете, че хвърлиха Йове Стояновски да лежи невинен в затвора, за да изрежат изкорен родолюбивата му дейност в Македония. Недейте да вярвате на Драги Каров, когато ви говори, че службите в С. Македония се държат на къса верижка от сърбите и се използват като бухалка, която да налага, където и както може българите там. Недейте да вярвате и на Ким Мехмети, че Р.С. Македония е филиал на Сърбия и България всъщност води преговори със сръбските марионетки, които са назначени на властови позиции в С. Македония. Недейте да си задавате въпроси защо в Македония няма да срещнете известен български актьор, журналист, историк или пък депутат. В Македония повече от 100 години е забранено да бъдеш българин, камо ли да се развиеш в обществото като такъв.

Гледайте европейската перспектива - не гледайте, че в тази държава се толерира и ръкопляска на рушенето с чук на българския паметник на Каймакчалан, че под бравурни възгласи младите им политици изнасят речи как македонците се били възползвали сексуално от българките за две червени ( две банкноти със скромна стойност), забравете за бутнатия паметник в Клепча, където българска историческа памет бе запечатала повече от век героизма на четата на Велко Велков, за да могат днешните мародери да го съборят.

Не гледайте, че в тази държава комунистическият режим не е осъден и не се питайте защо това е така. В днешната република С. Македония в памет на диктатора Тито се организират исторически обиколки, за да покажат неговото величие и преклонение пред делото му. Недейте да правите паралели със свръхтоталитарната държава "Океания" описана от Оруел в книгата му 1984, където се издигаха лозунгите: "Свободата е робство", а "Невежеството е сила". Само ви се привижда прилика.

Не гледайте, че С. Македония не желае да отвори досиетата на югославските тайни служби (УДБА), за да видим кои са били екзекуторите на българите във времената на Югославия. В тази държава най-разпространените европейски ценности са терора, репресиите и гоненията срещу българите, очевидно в днешна С. Македония не са очаровани от идеята за декомунизация, но вероятно това не е важно условие за членство в Европейския съюз.

Организациите на българи в РС Македония: България да не прави отстъпки

Така стоят нещата с европейската перспектива пред С. Македония.

Пожелавам на правителството, което ще даде зелена светлина на Северна Македония за преговори с ЕС, пълен мандат, който да протече без никакви протести и народни вълнения, породени от факта, че сме дали картбланш за преговори на една държава, която системно не спазва правата на българите живеещи там, която брутално манипулира историята с цел да създаде чувства на омраза спрямо българите, която не желае да се декомунизира и да отвори всички архиви на тоталитарните си служби, която не желае да спре говора на омраза срещу България и българите, и не на последно място, която не желае да даде ясни гаранции, че С. Македония ще спазва международните договори, които е подписала, защото българите живеещи в С. Македония се умориха и отвратиха политиците и от двете държави, да търгуват с техните човешки права по най-брутален и циничен начин.

Радина Лазарова
8654 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
БАЙ ХОЙ

2022.01.18 | 16:34

5
НИКАКЪВ КОМПРОМИС ПО ДОГОВОРА С ТАЗИ ИЗМИСЛЕНА НАЦИЯ.

2022.01.08 | 21:15

4
Браво на автора! Много вярно.
Чест И Почетания!

2022.01.08 | 18:36

3
Възхитен съм от статията! Много добре и на място казано, да видим кой и как ще го разбере. Не знам под чие давление новият министър-председател (вероятно на някой бивш летец) заяви, че ще посети Скопие, но това е народонихилизъм! Не може ние да им ходим на крака!!! Ще им търсим прошка, че досега сме ги спирали за Евросъюза ли?! Срам и позор за външната ни политика!!!

2022.01.08 | 18:25

2
Браво, точно така е. Сърбите са двигателя на антибългаризма.
ВМРО

2022.01.08 | 18:22

1
Да изпратим войски ,ако много знаят !!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини