Д-р Ал. Симидчиев пред novini.bg: Държавите, които реагират сплотено като общност, се справят по-добре с Ковид 19

  • 21 декември 2021 13:16

  • 1487
  • 0
Д-р Ал. Симидчиев пред novini.bg: Държавите, които реагират сплотено като общност, се справят по-добре с Ковид 19
© булфото /архив/

Какво трябва да знаят родителите за предстоящата възможност да ваксинират децата си срещу Ковид 19? Какви мерки трябва да спазваме по празниците, за да се опазим от заразяване с Ковид, грип и др.вируси? Защо нивото на ваксиниране у нас продължава да е драстично ниско, в сравнение с останалите държави на Стария континент? Разговарям с д-р Александър Симидчиев, пулмолог, интернист с дългогодишен опит в областта на белодробната функционална диагностика. Той е началник на отделение в Медицинския институт на МВР. Д-р Симидчиев е председател на Управителния съвет на сдружение "Въздух и здраве". Вече е народен представител в 47-то НС от квотата на ДБ.

Със сигурност към момента можем да кажем, че вълната на заразата от „Делта”- вариант върви към затихване, всички параметри се снижават, според официалните медицински данни. Знае се, че в останалите държави от ЕС вече върлува модификацията „Омикрон”, която е много по-заразна от предходните. Нямаме информация обаче, за да направим категорични изводи затова как протича новият щам, но е ясно, че е по-заразен. Колеги отвън твърдят, че този тип на вируса протича по-леко, хоспитализациите заради него са по-малко, смъртността е по-ниска, но е силно заразен.

Ако имаме много болни, ще възникне опасността сред тях да има и мнозина рискови пациенти със съпътстващи болести. Което пак е твърде опасно. Несигурно е положението все още, което дава основание да се правят прогнози, че в средата на януари ще е критично.

Основната причина за ниското ниво на ваксинационно покритие у нас, е липсата на истинска, структурирана  и конкретно насочена към определени групи информационна кампания. Защото идеята не е само да си говорим за Ковид, а да има структурирани и целенасочени действия. Лично аз обикалям предприятия, болници и други структури, в които хората са склонни да дискутираме по темата, и обяснявам на хората за ваксините. В повечето от тези места, се оказа, че двама от трима колебаещи се, вземат решение да се ваксинират. Хората имат нужда от разбираема информация. Убеден съм, че подобни действия могат да се направят в национален мащаб и то доста по-успешно.

В обществото ни има натрупано огромно недоверие, то е силно фрагментирано и трябва да полагаме усилия за обединението ни, особено, когато става въпрос за здравето ни.

Зелените сертификати бяха въведени набързо и без много обяснения какво всъщност представлява тази норма. В резултат хората масово се настроиха срещу тази мярка. Зеленият сертификат просто показва нивото на риск при заразяване на притежаващия го. Когато можем да разпределим риска, който носи всеки един от нас, и при висока опасност конкретно да има особено активно отношение, за да бъдат предпазени. Сертификатът само позволява да управляваме риска от зараза в обществото. Той не е мярка, целяща да ограничава правата на когото и да е.

Ваксината за деца между 5 и 11 годишна възраст е абсолютно безопасна и с доказана ефикасност.

При децата основният проблем е риска от пренасяне на инфекцията. Те не боледуват тежко в сравнение с възрастните, но пък могат по-лесно да носят заразата вкъщи.

Към момента ние тестваме децата и така се ръководи тази опасност. Проблемът е , че за целта се ползват бързи антигенни тестове, които са чувствителни тогава, когато има достатъчно вируси в дихателната система. А това се случва, когато подрастващите вече имат симптоми. Тестовете обаче не ловят безсимптомните преносители. Затова ваксинацията е по-надежден подход. Ваксините за децата са вече лицензирани, те са безопасни и в по-малки дози от тези за възрастните.

Разумното поведение е да вземаме решенията за здравето си спокойно и без много емоции. Пандемията ни накара през последните две години да размишляваме върху това – какво представляваме ние като общност, не като индивиди. Там, където държавите реагират сплотено като общност, има и по-добри резултати във всяко едно отношение. В справянето с коронавируса, също.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1487 0

Водещи новини