Водещите новини! Премиерът: България категорично подкрепя Украйна в нейната справедлива кауза. Симеоновският лифт спира окончателно (и още…)

  • 17 май 2024 19:11

  • 1177
  • 3
Водещите новини! Премиерът: България категорично подкрепя Украйна в нейната справедлива кауза. Симеоновският лифт спира окончателно (и още…)
© Getty Images/Булфото/МС/Novini.bg

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 17 май   

 

Димитър Главчев бе категоричен, че страната ни ще продължи да подкрепя Украйна в нейната справедлива кауза да отстоява правото си на свобода и независимост и самостоятелно да избира собствените си гаранции за сигурност. 

България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, Европейския съюз и международната демократична общност на руска военна агресия срещу Украйна. Политическите контакти между България и Украйна са активни и се осъществяват както на двустранно равнище, така и в рамките на различни международни формати.

България подкрепя инициативата на Швейцария и Украйна за първата Среща на върха за мир в Украйна

***


Симеоновският кабинков лифт спира окончателно и повече няма да бъде ремонтиран. Това заяви в свой пост във Фейсбук лидерът на "Спаси София" Борис Бонев.

Този лифт работи от 1982 г. и беше общински до 2007 г., когато тогавашният кмет на София Бойко Борисов го продаде заедно с останалите въжени линии на Витоша - Драгалевския и Княжевския,, на "Витоша ски".

"ПАЛАЧЪТ на лифтовете на Витоша се казва Бойко Борисов, който като кмет през 2007 г. ги приватизира в скандална сделка! Днес не можем да се качим в планината с лифт заради ГЕРБ!", написа Бонев.

Окончателно: Симеоновският лифт спира да работи

***


По искане на правителството на България и правителството на Украйна технически екип на САЩ пристигна на 10 май в София за срещи с български правителствени служители, за да подготви инспекцията на ядреното оборудване в Белене.

Експерти от САЩ направиха техническа оценка на оборудването за АЕЦ „Белене“

***


„Аз лично нямам охрана от НСО. Ползвам автомобил с шофьор от НСО, защото така е по закон, но нямам охрана. Охраната от НСО се поставя след решение на междуведомствена комисия. Кирил Петков има охрана от НСО от шест месеца, може би една година, след като бяха отправени заплахи към него“.

„Темите за Нотариуса и Пепи Еврото потънаха в медийното пространство, защото ни заляха всякакъв друг вид новини и скандали“.

Никола Минчев: Не мисля, че някой може да пришпорва шофьора от НСО да кара по-бързо

***


Хронологията 

Катастрофите с коли на НСО през последните години

***


Ето какво е установила прокуратурата до този момент за катастрофата с Кирил Петков

***


Новият тото милионер на България спечели втория по големина джакпот в историята на Български спортен тотализатор – над 10 милиона лева.

България има своя нов тото милионер! Късметлията грабна над 10 млн. лева

***


„Винаги съм канил президентите на Република Северна Македония (РСМ) да дойдат в България, защото пътят на Северна Македония към Брюксел минава през София“.

Радев: Ако деструктивното говорене на политиците в РСМ прерасне в действия, страната ще се отдалечи от ЕС

***


„Защо блокирате Северна Македония, за да покажете колко сте силни?", заяви Рама на форум в Тирана, като допълни: Политиката на блокиране е ужасна и антиевропейска.

„Какво мислите, че ще постигнете с такива действия?", попита той и отговори: Само ще навредите  на ЕС.

„Ето какво е станало в Константинопол през 1453 г. Докато гърците са спорили дали ангелите правят секс, османският султан (Мехмед II Фатих) е превзел града", каза още Рама.

Еди Рама с остри думи към България, намеси ангелски секс и Александър Македонски

***


„Високопоставен командир на действащата в Ливан проиранската милиция „Хизбула" бе убит при операция на Въоръжените сили на Израел (ЦАХАЛ)", това предаде медията от Еврейската държава мигнюз.

Израел удари в Ливан: Убити са командир на "Хизбула" и сирийци

***


„Спън аеро Ейч Ти" (Xpeng AeroHT), подразделение на китайския производител на електромобили „Спън" (Xpeng), планира да достави първата си летяща кола през 2026 г., предаде Си Ен Би Си.

Миналата година "Спън аеро Ейч Ти" представи „Ланд еъркрафт кериър" (Land Aircraft Carrier) – голям камион, който превозва летящ пътнически дрон с места за двама пасажери. Летящата кола се отделя от камиона и хората могат да се качат в нея и да отлетят.

Китайски производител на електромобили планира да достави първата си летяща кола през 2026 г.

***


Teopeтичният acтpoфизиĸ Итън Cийгъл paзмишлявa въpxy пpoизxoдa нa cъзнaниeтo и Bceлeнaтa.

Toй питa: „Ha фyндaмeнтaлнo нивo caмo няĸoлĸo чacтици и cили yпpaвлявaт цялaтa peaлнocт. Kaĸ тexнитe ĸoмбинaции cъздaвaт чoвeшĸoтo cъзнaниe?“

Астрофизикът Итън Сийгъл: Електричеството може да е причина за човешкото съзнание

***


 

Последвайте канала на

Novini.bg
1177 3

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 05:59

3
❤️ Г­о­р­е­­­щ­­­и­ ­­­м­о­­­м­­­и­ч­­­е­т­а­ ­­в­­и­­­ ­­­о­­ч­­а­­­к­в­­а­т ­-­­­ X­­­1­­­8­­.­­­F­­­U­N

2024.05.17 | 21:59

2
БГ ЕВРО-НАТО ГЕРМАН-ОСМАН ПАРТИИТЕ на ВОЙНАТА със СЛАВЯНСКИЯТ СВЯТ - СДС ДПС ГЕРБ ПП ДБС на ИЗДРЪЖКА от САЩ и СОРОСОИДИТЕ са ОПАСНИ! НАТО СОРОСОИДНАТА АНАКОНДАТА ПОКАЗА ГРОЗНАТА СИ НЕОЛИБЕРАЛНА МУЦУНА В СЛОВАКИЯ ИЗВЪРШВАЙКИ АТЕНТАТА СРЕЩУ РОБЕРТО ФИЦО. РУСИЯ И КИТАЙ ТРЯБВА ДА РАЗМАЖАТ ГЛАВАТА НА НАТО АНАКОНДАТА НЕОЛИБЕРАЛНА!
знаещ

2024.05.17 | 21:30

1
Главчо главчо Как може да подкрепяш нацистите които избиваха руски дечица и цивилни в Донбас 2014 година А кажи нещо по тоя въпрос или ти е малко несгодно

Добави коментар

Водещи новини