Деца в неравностойно положение от Исперих получават безплатна храна от БЧК

  • 05 декември 2021 08:12

  • 359
  • 0
Деца в неравностойно положение от Исперих получават безплатна храна от БЧК
© Булфото

Осигуряването на безплатна храна е един от методите за задържане на учениците от социално слабите семейства в училище. Това каза Сали Назиф, директор на Професионалната гимназия по селско стопанство "Хан Аспарух" в Исперих. За пета поредна година с помощта на Българския червен кръст в Разград учебното заведение осигурява храна на деца в неравностойно положение. По проекта "Топъл обяд" до края на март ще бъдат подпомогнати 20 възпитаници на гимназията. Поради пандемичната обстановка учениците няма да се хранят в училище, а яденето ще се разнася по домовете им от доброволци на БЧК.

За родителите, тази програма е "глътка въздух" в трудното им материално положение. Те са спокойни, че храната за обяда на децата им в училище е осигурена и основната им задача е да трупат знания и умения за реализацията им, обясни директорът на гимназията. Много труден по думите му обаче е процеса на съгласяване на учениците да им се помогне. Те са в много чувствителна тийнейджърска възраст и се притесняват да поискат такава помощ. Тук в ролята си влизат класните ръководители, училищният психолог, ресурсният учител и въобще всеки педагог, който всява доверие, каза Сали Назиф. Той изрази благодарността си към ръководството на хуманитарната организация за протегната ръка към децата в нужда, както и към фирмите-партньори, подпомагащи за случването на това благородно дело.

БЧК започва раздаването на пакети с 15 основни хранителни продукти

От Областния съвет на Българския червен кръст в Разград уточниха, че програмата "Топъл обяд" е добра практика вече 17 поредни години, като е реализирана в 27 училища от областта. Благодарение на програмата тази година топъл обяд през зимните месеци ще получават 160 деца от социално слаби семейства от седем училища в региона.

Калина Христова
359 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини