БЧК започва раздаването на пакети с 15 основни хранителни продукти

  • 20 септември 2021 10:13

  • 2491
  • 0
БЧК започва раздаването на пакети с 15 основни хранителни продукти
© Getty Images

Българският червен кръст започва от днес раздаването на пакети с 15 основни хранителни продукти, осигурени от Оперативната програма за храни и основно материално подпомагане, съобщи БНР.
   
Около половин милион български граждани ще бъдат подкрепени с близо 5 500 тона храни на обща стойност 13 милиона 348 хиляди лева. Списъците са изготвени от Агенцията за социално подпомагане. Раздаването е по график за всяка област, в 309 временни пункта в цялата страна, и ще продължи до 19 ноември.

Отбелязваме Световния ден на първата помощ

Пакетите съдържат 15 вида продукти от първа необходимост - брашно, захар, леща, спагети, лютеница, конфитюр, както и девет вида консерви - зеленчукови, месни и рибни, обяви заместник социалният министър Иван Кръстев:

"Агенцията за социално подпомагане направи анкети спрямо потребностите на домакинствата, защото не всички храни са подходящи за хора с хронични заболявания, за деца, там, където има бедни семейства, така че сме се старали в обема от храни, които ще бъдат предоставени, да бъдат осигурени всички групи с достатъчно дълготрайни продукти, за да могат да бъдат използвани напред във времето в предстоящият зимен сезон".

За тричленните и по-големите семейства са предвидени пакети от почти 28 килограма храни общо, а по-малките домакинства ще получат около 18 килограма. За възрастните и трудно подвижните хора хранителните пакети се доставят по домовете им от доброволците на БЧК, социални работници и от кметовете на населените места.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
2491 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини