Засилват контрола върху движението на дървесина през границата

  • 04 ноември 2021 14:07

  • 452
  • 0
Засилват контрола върху движението на дървесина през границата
© bulphoto (архив)

Да бъде засилен контролът върху движението на дървесина през граничните контролно-пропускателни пунктове с цел недопускане на нерегламентирани вътреобщностни доставки. За това се договориха представители на Изпълнителна агенция по горите, Гранична полиция, НАП и Агенция "Митници" на работна среща във Видин, информират от агенцията по горите.

Съвместните действия на институциите ще гарантират осъществяването на по-ефективно прилагане на националните и европейските норми и регулации за борба с незаконния добив и търговия с дървесина.

Мъж заплаши с нож трима горски служители

Експертите ще проверяват за стриктното спазване на реда за транспортирането на дървесина и документите, които я съпътстват и доказват нейния законен произход. На срещата са били изнесени данни от направените през последните дни проверки от служители на Изпълнителна агенция по горите, Регионална дирекция по горите - Берковица, Държавно горско стопанство - Видин и Гранична полиция за транспортирани количества дървесина от България през ГКПП "Дунав мост 2" край Видин. Големи товарни камиони почти няма, а в последните дни трафикът е сведен до няколко нискотонажни превозни средства с по 5-6 кубически метра дърва за близки румънски населени места, са коментирали проверяващите.

Експертите са уверени, че започналите съвместни проверки на територията на граничните райони в цялата страна, с участието на служители от всички горски структури ще имат и превантивен характер. Ведомствата осъществяват системен вътрешен обмен на данни, което осигурява още по-добро и надеждно сътрудничество между институциите.

Мая Йорданова
452 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини