Шефът на ИАГ: Огромен сив сектор в дърводобива и сериозен скок в цената на дървесината

  • 29 септември 2021 08:19

  • 851
  • 1
Шефът на ИАГ: Огромен сив сектор в дърводобива и сериозен скок в цената на дървесината
© Bulgaria on air

Цените се определят от пазара, но и от това, че над 80% от българските гори са публични - общинска или държавна собственост. Ценообразуването на ниво предоставяне добива на дървесина се определя по един полуадминистративен - полупазарен начин. Това обясни пред Bulgaria ON AIR директорът на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) Александър Дунчев. 

Анализ на ИАГ показва, че пазарната цена, на която общините и държавата продават дървесината от горите си, не се е променяла - около 50 лева от склад или 25 лева от гората.

"Целият марж на увеличение идва от самия пазар, от самите фирми, от бизнеса. Счита се, че пазарът е твърде либерализиран, защото дава възможност на фирмите да определят правилата в гората и да оказват натиск върху служителите", посочи Дунчев

Александър Дунчев: Контрол в горите като цяло имаме единствено превантивен, но не и реален

Проверки на ИАГ на терен в Ихтиман и Копривщица показали, че се допускат и много незаконни сечи. От 4-5 граждани, които са си закупили дърва, един единствен е предоставил фактура и документи. 

"Имаме огромен сив сектор в дърводобива. Длъжни сме да конфискуваме дървесина и дърва, които нямат документи. Наложи се в Ихтиман да конфискуваме дървата на обикновени хора, които са платили, но без превозни документи и фактура", заяви Дунчев. 

Борислава Бибиновска
851 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.09.29 | 08:37

1
КОМУНИСТ С ПОГЛЕД НА НАРКОМАН

Добави коментар

Водещи новини