Мая Илиева: Сертификатът развърза ръцете на работодателите за натиск

  • 22 октомври 2021 10:18

  • 3765
  • 5
Мая Илиева: Сертификатът развърза ръцете на работодателите за натиск
© Булфото

"Изискването на зелен сертификат развърза ръцете на работодателите за скрит натиск върху медицинските сестри. Има и заявки от тях за напускане. Но този натиск нарушава много и основни конситтуционни права",  каза пред БНР Мая Илиева, председател на Синдиката на българските медицински сестри, медицинска сестра и един от организаторите на протестите.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 29892

"Имаме сигнали за този натиск от цялата страна - Сливен, Габрово. От тук ще произтече голям пробем и да видим тогава кой ще обслужва пациентите.

И това се отнася само за нашия пероснал. Ние сме дискриминари. А ние отнесохме всичко от пандемията. Имаше случаи в началото на пандемията, когото още нямахме защитни облекла, наши колеги да бъдат заключвани, за да обслужват Covid пациентите. И сега пак ние сме принуждавани.

Това, че в Европа и другаде се задължава медицинският персонал да се ваксинира, не значи, че е правилно, заяви още Илиева. По думите ѝ има риск от заразяване между първа и втора доза, защото тогава са най-рискови пациентите. "Не виждам логика в това да им се дава сертификат. А също и не възприемам това да не се признават антителата за сертификат", каза тя.

Проф. Ангелов: Глупост е да има зелен сертификат след първа игла

"Сега обаче графиците ще се оголят тотално след тестването. Това тепърва предстои. Освен това сега има и напрежение между ваксинирани и неваксинирани в болниците. Това ще бъде отново в ущърб на пациентите. Защото преболедувалите при нас също не искат да се ваксинират. Но има и такива, които се страхуват и правят това, което им кажат работодателите", посочи още Мая Илиева.

Може би да има заведени дела за това, че нямат право да работят без сертификат в бъдеще, смята още Илиева. Тя посочи, че ще им помогнат като синдикат да заведат такива дела.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 29892

Повече за Коронавирус

corona
Теодора Александрова
3765 5

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 5

Добави коментар
Гост

2021.10.22 | 10:37

1
Да не стана така , че сами да си раборят.....

2021.10.22 | 12:49

3
Всички решения в държавата се вземат от един човек,явно много прост.
ХТНВ

2021.10.22 | 12:20

2
Абсолютно вярно становище!
като го правят

2021.10.22 | 13:55

4
няма логика в управата на милата ни родина от десетилетия!Няма логика и да допускаме това да продължава! Публични екзекуции за така наречения елит ⚔️

2021.10.22 | 20:45

5
Медицинска сестра е защитена професия и не може да бъде принуждавана за каквото и да е,освен да изпълнява задълженията си към пациентите

Добави коментар

Водещи новини