10 хиляди домакинства са се запасили с дърва за огрев, търсенето е по-слабо

  • 21 октомври 2021 08:36

  • 1426
  • 2
10 хиляди домакинства са се запасили с дърва за огрев, търсенето е по-слабо
© Булфото (архив)

Сериозно покачване на цената на дървата за огрев отчитат от фирмите за доставка на дървесина и потребителите в цялата страна. В средата на октомври на места един тон пелети струва около 500 лева, а кубик дърва между 90 и 100 лева.

Очакванията са през зимата поскъпването да продължи. Според експертите то се дължи основно на по-високите цени на тока и природния газ.

Пазарът на пелети за огрев е в колапс

“Не мисля, че при нас има такъв проблем. Има създадена организация - още от месец март поделенията имат срещи с кметовете, уточняваме необходимите количества, плануването е в рамките на средногодишното търсене, което е между 180 и 220 хиляди кубика”, това каза пред БНТ инж. Дамян Дамянов - директор на Югозападното горско предприятие.

По думите ми към момента с дърва са се запасили около 10 хиляди домакинства с 80 хиляди кубика, което е с 30 хиляди кубика по-малко в сравнение с миналата година. Това не е поради липса на дърва, а заради по-слабо търсене, подчерта инж. Дамянов.

“Традиционно българинът търси дърва в края на октомври и ноември, когато са неблагоприятни условията. От друга страна са изключително високите цени на газ и ток и те влияят на търсенето на дърва в момента”, допълни той.

Процесът на добив е труден, иначе има дървесина и организация, увери инж. Дамянов.

Дървата и пелетите свършват, цените летят нагоре

“Имаме пълна готовност да осигурим количествата. Цените, на които предлагаме дървата, са същите като миналата година. Всички асортименти се предлагат на търгове, където има вдигане на цената, но не голямо. Оскъпява се транспортирането и доставката до клиентите - фирмите купуват на нашите цени, а при хората дървата отиват на 70-90 лева, което е малко висока цена. Това е пазарна стока и ние нямаме лостове, с които да диктуваме цените”, подчерта той.

За него спекула няма, а фирмите, които превозват дървата за огрев, правят по-голяма печалба.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1426 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Казано на по-прост език

2021.10.21 | 09:14

2
1 кубик дърва, който миналата зима беше 90 лева пак е 90 лева, а "недостигът", за който реваха тиквите миналата седмица е изцяло измислена фалшива новина.
Новини.бг - медиен кенеф

2021.10.21 | 08:45

1
Новините ги измисля полуграмотен шизофреник, мутренска ку.рва, на храна при Тиквата.

Добави коментар

Водещи новини