Дървата и пелетите свършват, цените летят нагоре

  • 15 октомври 2021 20:35

  • 5869
  • 4
Дървата и пелетите свършват, цените летят нагоре
© pixabay

Болници и училища в цялата страна вече изпитват затруднения заради новите цени на газа. Голяма част от тях правят преизчисления на бюджета, за да покрият сметките.

На прага на отоплителния сезон складовете за дърва и пелети са празни, а цените растат с всеки изминал ден. Наред с поскъпването на газа и тока, отоплението за потребителите, избрали твърдо гориво, може да е до два пъти по-скъпо.

Пазарът на пелети за огрев е в колапс

От 100 до 200 лева повече ще трябва да плащат хората, които ще се отопляват на пелети. Скокът в цената на дървата също е осезаем - с почти 50 лева за един кубик. Въпреки, че цените са високи, суровини няма. Складовете са празни, такива са и пунктовете за продажба на дърва.

Училища, болници и институции вече преразпределят пари, за да си платят сметките за ток, парно и газ. За тази зима Юри Камбуров вади от джоба си 400 лева повече за отопление. Миналата година пенсионерът от Добринище плаща 1 600 лева дърва, този път обаче сметката e 2 000 лева.

Въпреки цената, Юри е сред късметлиите, успели да заредят дома си с дърва. Защото към днешна дата десетки борси са празни.

От четвърт век Анка Апостолова е в този бранш. Признава, че не е ставала свидетел на подобна криза.

„От 30 години съм тук, такова нещо за първи път се случва. Имало е критични моменти, но все пак докарваха, имаше по малко дърва – сега няма”, обясни тя пред Нова телевизия.

„Досега бяха 105 лева на кубик. Колко ще станат - не мога да кажа. Както гледам, нещата накъде отиват от колеги чувам, може би ще станат 130 лева на кубик”, прогнозира Апостолова.

Празни складове и по-високи цени отчитат и производителите на пелети. В същото време търсенето не спира. В една от фирмите чакащите за пелети са над 500.

„Простата сметка е, че в момента пелети в държавата, които са качествени, не могат да се търгуват под 600-650 лева”, обясни производителят на пелети Александър Василев.

Миналата година цената е била около 400 лева.

„Цената на пелетите в момента е основно висока заради скъпата суровина. Цялото количество отива в големите преработвателни заводи и всъщност за българските малки фирми не достига дървесина”, коментира още Василев.

Успоредно с това десетки учреждения вече изпитват трудности заради сериозния скок на цените на тока и газа. От лятото в болницата в Шумен сметките за електроенергия удрят сериозно бюджета.

„При тока е около четири пъти, при газа все още не мога да кажа, тъй като парното работи от три дни”, уточни директорът на МБАЛ-Шумен Димитър Костов.

Изходът – преизчисление на разходите, което може да засегне и заплатите на служителите. Пестене на средствата ще има и в едно от училищата в града, ако цената на газа продължи да расте.

„Ще се наложи да се пести от материали, от текущи ремонти, от средствата, които са в другите пера и примерно от разходи, които в момента не са толкова наложителни”, обясни директорът на СУ „Сава Доброплодни” - Шумен Албена Иванова-Неделчева.

Мая Йорданова
5869 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Стойко

2021.10.17 | 20:27

4
Така ще да е и по зле ще става докато се извозва всичко зад граница
БайГан

2021.10.16 | 07:54

3
Голям гражданин си от голям град щом си сушиш прането на терасата хората са измислили Сушилня а дървата се изнесоха за Гърция в същото време милиони кубуци суха маса гният в горите ана никой не прави подборна сеч вече
Рени

2021.10.16 | 03:49

2
Така е било винаги в колонията БГ.
ррррррр

2021.10.15 | 21:25

1
Хайде стига с тези дърва! Такава мизерия е, особено в големите градове - вечер като се отвори прозорец и мирише на пушек навсякъде! Да не става въпрос пък пране да се суши!!! Останахме без гори и продължават!

Добави коментар

Водещи новини